Izvor: RTS, 28.Mar.2023, 16:00

Шта привлачи туристе у Ресавицу

Ресавски крај и околина Деспотовца годинама привлаче туристе који воле нетакнуту природу, обилазак верских споменика и изузетних природних целина. Хотелског комплекса овде нема, а чини се да су управо сеоска домаћинства и преноћишта оно што- уз хидрокомплекс >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Лисине и Ресавску пећину - привлачи људе у тај крај.
Обиље воде на самом почетку пролећа па Велики бук у парку природе Лисине оправдава своје име. Са више од 20 метара бигрени одсек показује сву снагу воде и лепоту природе. Неколико километара даље на ободу крашког поља Дивљаковац је Ресавска пећина, једна од пет највећих и накитом најбогатијих у овом делу Европе. Фасцинира и посетиоце, и запослене.


“Већ пар пута сам долазила овде, али сваки силазак је као нешто ново", одушевљена је туристкиња.
"Ја иначе радим 20 година овај посао и сваки пут ме пећина фасцинира изнова и изнова", каже Марија Обрадовић, водич у Ресавској пећини.
Више од 55.000 посетилаца годишње обиђе Ресавску пећину и хидрокомплекс Лисине. Шансу у туризму препознали су многи, па је само у околини Лисине смештај могућ у десетак објеката. Сезона је тек почела, али су многи радили и током зиме.
"Тешко нам је да нађемо конобара, срећа што се мој муж врло добро снашао у том послу без обзира што конобар није био, гурамо некако, али у сваком случају фале нам конобари", наводи Вукадинка Стојановић, Лепо место, Лисине.
Чист ваздух, храна из сеоских домаћинстава и планина Бељаница са много уређених стаза привлаче оне који желе мир, али и активни туризам.
"Те неке додатне активности које нудимо кроз параглајдинг, јахање коња, џип туре, сад су ту и квадови, постоје стазе за пешачење које су рекреационог карактера, али може свако да се снађе јер смо их обележили", истиче Бојан Милановић, са Еко фарме Липовица.
"Тренутно бројимо неких петнаестак сеоских домаћинстава, али знамо да је неких пет можда и више домаћинстава на чекању односно на прикупљању документације која је потребна да би се једно сеоско домаћинство регистровало", објашњава Ана Богдановић, директорка ЈП Ресавска пећина".
Протеклих година највише је било организованих група туриста из Украјине, Русије и Кине, индивидуалних посета из европских земаља, али и заљубљеника у природу који откривају предности одмора у својој земљи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.