Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 16:58

Да ли је Џејмс Бонд био у Банату?

Историја најпознатијег светског шпијуна Џемса Бонда почиње у Банатском селу Ново Милошево. Одатле је потекао Душко Попов троструки тајни агент у време Другог светског рата на основу чијих авантура је, многи тврде, Јан Флеминг направио лик славног припадника енглеске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тајне службе. Сличност са Душком Поповом је приметна у сваком детаљу, наводе у новомилошевачком музеју "Жеравица" који једини има поставку посвећену овом романтичном шпијуну.
Стварајући лик Џејмса Бонда писац Јан Флеминг му је дао и мистериозну шифру 007, која има везе са Србијом и Душком Поповом тврде истраживачи.

"007 је део телефонског броја у Београду, Душковог стрица Милорада и фабрике шешира која се тамо налазила. Људи, новинске куће и медији разни су њега доводили у директну везу са Бондом, међутим никада нити он, нити Флеминг нису то јасно и на глас рекли. Али када су отворени досијеи британске обавештајне службе и његов досије, све те акције су тамо записане", каже Ивана Зец, кустос Музеја "Жеравица".
Поставка о Душку Попову у музеју "Жеравица" садржи детаље о историји шпијунаже, али и причу о банатској фамилији. Душко Попов је случајно рођен у Тителу, али нераскидиво повезан са Новим Милошевом.
"Његов деда живео је у данашњој нашој породичној кући. Он је и саградио и Душко Попов је ту долазио до своје дванаесте године на летњи и зимски распуст. Оно што је на филму и оно што смо ми чули од његових синова и што смо проучили је врло, врло слично. Тако да можемо да кажемо, што видимо на филму, то је и Душко", каже Чедомир Жеравица, власник музеја.
"Нисам знала и сад сам упућена на један диван начин и добар приказ и приступ", сматра Дана Обрадовић из Новог Сада.
Пре него што је постао писац Јан Флеминг је и сам био тајни агент, надређен Душку Попову. Досије о томе се налази у породици Попов.
"У контакту смо са његовим сином и очекујемо следећи пут када буде дошао у посету да нам донесе управо тај досије који се налази на 2800 страна", наводи Ивана Зец, кустос Музеја "Жеравица".
Музеј Жеравица у Новом Милошеву има три збирке. Уз причу о Душку Попову, посетиоци могу да виде старе пољопривредне машине, а ствара се и поставка о кошаркашком тренеру Ранку Жеравици.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.