Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 10:05

Пољска активисткиња Јустина Виджињска осуђена због помоћи жртви насиља да абортира

Пољски суд прогласио је активисткињу Јустину Виджињску кривом зато што је снабдевала таблетама за абортус жене које су хтеле да прекину нежељену трудноћу. Виджињска је осуђена на осам месеци друштвено корисног рада, саопштила је пољска невладина организација >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Abortion Dream Team. Активисткиња тврди да је желела да помогне жртви насиља у породици. Изјаснила се да није крива.
Активисткиња невладине организације Abortion Dream Team Јустина Виджињска оптужена је за помагање женама да абортирају и за недозвољено држање лекова, због чега у Пољској прети казна до три године затвора.

Јустина Виджињска је у изјави пред судом одбацила осуђујућу пресуду и најавила жалбу. На суду се бранила да је таблете послала жени која је жртва насиља у породици.
Такође је потврдила да ће наставити да одговара на телефонске позиве које угрожене жене упућују Abortion Dream Тeam-у, чији је Виджињска суоснивач, да би помагала женама у невољи. Према подацима организације, Виджињска је прошле године помогла у 44.000 абортуса.
Према Abortion Dream Team-у, у случају који је Виджињску довео на суд, жена је позвала телефонску линију за абортус и затражила помоћ у прекиду трудноће. Активисткиња је жени, жртви насиља у породици, послала таблете поштом, које је имала код куће, али их је партнер ове жене пронашао и пријавио полицији.
"Пилуле које сам имала за личну употребу и послала их Ањи тренутно су најсигурнији начин за прекид трудноће у Пољској. Нисам желела да жена ризикује живот предузимајући опасне кораке, јер је ово решење једноставно и медицински безбедно", рекла је Виджињска на суђењу.

Пољска има један од најрестриктивнијих закона о абортусу у Европи. Абортус је забрањен у земљи, осим у случајевима силовања и инцеста или када је живот или здравље мајке угрожено. Закон је додатно пооштрен 2020. године, када се Уставни суд сложио са владом и пресудио да је прекид трудноће неуставан. На пооштравање закона Пољакиње су реаговале протестујући широм земље.
Забрањена је и помоћ у прекиду трудноће, а према Амнести интернешенелу, пољски суд је изрекао прву такву казну у Европи.
„Криви јер нудимо помоћ“, објавили су на свом Твитер налогу активисти из организације Abortion Dream Team после пресуде. 
Према речима Натали Бронијарцик, такође активисткиње из ове пољске организације, политика је одиграла улогу у случају Виджињска. „Сматрамо да тужилац није тражио максималну казну јер је изборна година“, рекла је она, додајући да истраживања показују да већина грађана Пољске подржава либерализацију закона о абортусу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.