Жиофре: Србија на добром путу да постане просперитетна и модерна економија

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 15:40

Жиофре: Србија на добром путу да постане просперитетна и модерна економија

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре, изјавио је данас да је Србија на добром путу да постане просперитетна и модерна економија, и да то није питање среће већ резултат мудре политике и озбиљних реформи које су спроведене у земљи. Фото: Танјуг/Владимир Спорчић Он >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је на представљању нове публикације Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) „Сиве Књига 16“, која садржи 19 нових и 81 ажурираних и унапређених препорука за уклањање административних препрека пословању у Србији 2024, казао да је Србији потребна и помоћ ЕУ како би се још више побољшао квалитет живота.
„Снажне макроекономске и фискалне основе су омогућиле Србији да преброди неке веома озбиљне изазове до сада. Постојала је акција, политичка воља и визија и то је довело до значајног напредка у протеклих неколико година“, рекао је он. Жиофре је казао да је у Србији значајан напредак остварен у областима јавне и е-управа, али и да се све више пажње посвећује и улагањима у обновљиве изворе енергије, а доста је учињено и на реформи јавних предузећа која како је нагласио доживљавају „нови замах“.
„Србија очигледно има сада боље положај него што је то било пре неколико година“, рекао је он.
Жиофре је нагласио и да привреда Србије тренутно износи 44 одсто просека ЕУ и да уз праве реформе , врло брзо тај проценат може бити и већи. „У ствари верујемо да се економија може више него удвостручити у наредној деценији. Слика је јасна, потребан је бржи раст и брже спајање са ЕУ. То није питање среће, већ је питање идентификације правих реформи и питање акције политичке воље и визије“, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији.
Он је додао да је зато предложен и нови план за Западни Балкан чији је циљ да помогне владама да подстакну социјално-економско спајање, да оснаже потенцијал раста и да удвоструче економију читавог региона током наредне деценије. „Свеобухватна реформска агенда усмерена је на кључне структуре реформе, откључавање значајна средства, односно шест милијарди евра за цео регион, користећи средства која су већ обезбеђена. То ће заједно довести до једног интензитета помоћи ЕУ, који је на нивоу држава чланица ЕУ које користе своје фондове“, рекао је Жиофре.
Према његовим речима, реформска агенда је осмишљена да подстакне и убрза реформе, да се створи политичка воља и да се коначно реше дугогодишње препреке раста. Он је додао и да се детаљи реформске агенде развијају и да се воде разговори са представницима Србије о томе, али да су приоритети до 2027. све је унапређење пословног окружења, развоју приватног сектора и да се реализује зелена и дигиталау транзиција.
Sutra oblačno, mestimično sa padavinama, do 12 stepeni

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Жиофре: Србија на добром путу да постане просперитетна и модерна економија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.