Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 13:44

Српско-грчки пословни форум, присуствују Вучић и Мицотакис

Грчке компаније добродошле у Србију, као и грчке финансијске институције, рекао је председник Александар Вучић на Српско-грчком пословном форуму који се одржава у Палати Србија. Председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис изјавио је да види да Србија има амбициозне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << привредне циљеве које жели да оствари до 2027. и да је уверен да ће грчке компаније постати део успеха који ће српска привреда остварити. Отварајући форум председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да на скупу присуствује око 360 бизнисмена.
Председник Александар Вучић поручио је на отварању Српско-грчког пословног форума, којем присуствује и председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис, да су грчке компаније добродошле у Србији, и позвао грчке финансијске институције, а посебно банке, да поново покажу интерес за српско тржиште.

Вучић је, у Палати Србија, нагласио да Србију са Грчком повезују емоције и истинско пријхатељство и да Срби воле Грчку. Нагласио је да треба имати рационалнан приступ у нашим односима у будућности и изразио уверење да заједнички може да се уради много тога.
"Мораћемо да радимо више и да се боримо за сваку и грчку и српску компанију, да се боримо и за наш улазак на грчко тржиште у различитим областима, али да привлачимо што је могуће више грчких компанија овде. Ја сам зато не случајно замолио премијера Мицотакиса данас, иако знам да је то питање тржишног пословања, да замоли и грчке финансијске институције, посебно грчке банке, да поново покажу интерес за српско тржиште, јер је данас Србија другачија", нагласио је Вучић.
Такође, истакао је да је Србија раније имала проблем са НПЛ-овима, то јест  проблематичним кредитима са грчким банкама од чак око 30 одсто.
"Та времена су давно иза нас, давно прошла, имајући у виду значај и могућност грчког инвестирања у Србију, било би веома важно када бисмо имали додатне финансијске институције које би могле то да подрже. Ми ћемо да гарантујемо пуну и правну и политичку и сваку другу сигурност, уверени смо да финансијски подаци стања јавних финансија Србије довољно снажно говоре о нашем трајном опредељењу, да то остане тако довољно снажно", навео је Вучић.
Желим да кажем свим представницима грчких компанија - добродошли сте у Србију, поручио је Вучић.  "Ово што смо ми предвидели да радимо, то се неће завршити 2027. То ће бити само један замајац. Само један замајац где ће апетити постојати све већи. Када изградимо један аутопут, увек бисмо почињали нова два. Када изградимо пет, увек почињемо нових десет. Томе нема краја", рекао је Вучић.
Мицотакис: Грчке компаније биће део успеха који ће српска привреда остварити
Председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис изјавио је да види да Србија има амбициозне привредне циљеве које жели да оствари до 2027. године и да је уверен да ће грчке компаније постати део успеха који ће српска привреда остварити.

"Наше присуство на овом форуму доказ је да је пријатељство Србије и Грчке чврсто укорењено и да имамо прилику да направимо велики скок у нашим економским односима. Робна размена наше две земље је 750 милијарди евра, а можемо и много боље", рекао је Мицотакис.
Премијер Грчке затражио је од грчких компанија које су присутне на форуму да са посебном пажњом испрате велики напредак који је Србија остварила у протеклим годинама.
"Србија има амбициозне планове - жели да достигне 100 милијарди долара БДП-а до 2027. године. Реч је о изградњи инфраструктуре, енергетици, управљању отпадом. Уверен сам да ће грчке компаније бити део успеха који ће српска привреда остварити", истакао је он.
Мицотакис је подсетио да је Грчка изашла из продужене економске кризе, да је њен извоз премашио 70 милијарди евра и да је спустила стопу незапослености. Како је рекао, 33 одсто Грка имало је плату између једне и три хиљаде евра, а данас је тај број порастао, додавши да је приметио и да је у Србији порасла минимална и просечна зарада.
"Циљ је благостање за све. Србија је моћна извозна земља. Велику пажњу придајемо и коридорима који повезују Србију и Грчку преко северне Македоније. Желимо да већи део тог извоза пролази кроз Грчку и битно нам је да унапредимо железничку мрежу", истакао је Мицотакис.
Премијер Грчке рекао је и да његова земља може снабдевати Србију природним гасом, да може да користи овдашње капацитете за њихово складиштење и помогне нашој земљи у транзиционом периоду. 
На Форуму се обратио и заменик министра спољних послова Грчке Костас Фрагојанис који је изјавио да између Србије и Грчке већ постоје традиционално јаке везе и да су даншњи сусрети организовани у циљу да се настави и ојача сарадња две земље на припремама за специјализовану изложбу Експо 2027.
"Организација данашњих састанака има високи циљ, а то је да се припреми Експо 2027, али говоримо и о једном ширем пољу сарадње између Србије и Грчке", рекао је он.
Данашњи Српско-грчки пословни форум је организовала Привредна комора Србије уз подршку Амбасаде Грчке у Београду а присуствују представнции више од 200 компанија, од којих је 125 српских, а грчких 76.
У привредној делегацији Грчке преовлађују компаније из енергетике, грађевинарства, прерађивачке индустрије али и некретнина и банкарског сектора. Прошлогодишња спољнотрговинска размена двеју земаља, према подацима Републичког завода за статистику, износила је 792,3 милиона евра. Пре форума одржан је састанак Вучића и Мицотакиса, након чега су одржали конференцију за новинаре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.