ZelEPS predstavljen kupcima sa područja Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 16:07

ZelEPS predstavljen kupcima sa područja Vojvodine

Kupcima na slobodnom tržištu sa područja Vojvodine, Elektroprivreda Srbije (EPS) predstavila je koncept ZelEPS, odnosno ponudu zelene energije proizvedene iz obnovljivih izvora, saopštila je ta kompanija.

Direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju" Bratislav Džombić je pred više od 50 eminentnih komercijalnih kupaca prezentovao prednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zelene energije i naglasio da EPS garantuje ekološko poreklo električne energije preko elektronskog dokumenta kojim se dokazuje da je proizvedena samo upotrebom obnovljivih izvora.

Pomoćnik načelnika Gradske uprave Novog Sada Bojana Pađen je učesnicima tribine o ZelEPS paketu, predstavila najznačajnije projekte Novog Sada koji se tiču energetske efikasnosti i zelene energije.

"Važno je da društveno odgovorni kupci koji se odluče za kupovinu zelene energije koju nudi EPS budu svesni da ekološkim poslovanjem učestvuju u izgradnji zdravije životne sredine i time poštuju principe održivog razvoja", rekla je Pađenova.

Džombić je naglasio da garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači poput EPS-a, čiji su proizvodni kapaciteti registrovani u Registru proizvođača iz obnovljivih izvora, kod Ministarstva rudarstva i energetike.

"Na zahtev proizvođača, garanciju porekla izdaje operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije, a EMS je postao punopravan član Evropske asocijacije tela za izdavanje i tržište Srbije integrisano je u tržište EU", objasnio je Džombić.

Dodao je da je EPS pre dve godine počeo prodaju zelene energije, a prvi kupac paketa ZelEPS bila je Prokredit banka.

Pored banaka, zelenu energiju EPS-a do sada su kupovale uglavnom kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom. Velike kompanije kao što su "Lidl", "Tigar", "British American Tobacco", "Zdravlje" iz Leskovca, "Strauss Adriatic", "Froneri Adriatic", kao i mnogi drugi, istakao je Džombić.

"Ugovori se zaključuju kao i konvencionalni. Nikakva dodatna papirologija nije potrebna, a postojeći ugovor se ne raskida, već se aneksira s istom cenom energije uz dodatak od 0,2 evra po megavat satu", rekao je Džombić.

Naveo je da se zelena energija EPS-a proizvodi se u 15 hidroelektrana snage tri megavata, što je 38 odsto EPS-ovog energetskog potencijala, a trećina ukupne proizvodnje realizuje se u hidroelektranama.

Džombić je dodao da je u planu korišćenje i drugih izvora zelene energije, kao što su vetar i sunčeva svetlost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.