Zbog dugova nema popusta za struju

Izvor: B92, 02.Apr.2011, 05:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog dugova nema popusta za struju

Beograd -- Oko dva miliona domaćinstava kasne sa uplatama Elektroprivredi Srbije, pa neće moći da iskoriste popuste kojim je EPS planirao da im olakša nakon poskupljenja.

Promenu na aprilskom računu, naime, ne bi trebalo da osete domaćinstva koja svoju potrošnju zaustave na 350. kilovatu.

EPS i država veruju da će takvih potrošača biti blizu 1,5 miliona, ali je činjenica da socijalno najugroženiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su i do sada mogli da otpišu 35 odsto ceha, to najčešće nisu uspevali zbog ključnog uslova - redovnog izmirivanja računa.

Građani Elektroprivredi Srbije duguju oko 39 milijardi dinara, a privreda oko 33 milijarde. Makar jedan dinar za struju duguje oko dva miliona domaćinstava. Dugovanja najvećeg broja, 1,5 miliona potrošača, manja su od 10.000 dinara.

POVLASTICE

Za potrošnju do 350 kilovat-sati građanima je odobren popust od 11,89 odsto. Ako redovno plaćaju, domaćinstva imaju i dodatnih 5 odsto, tako da ukupan popust, prema EPS-ovoj računici, iznosi 16,89 odsto. Socijalno najugroženiji, oni sa pravom na 35 odsto popusta, uz umanjenje za racionalnu potrošnju i redovnu uplatu, mogli bi da prepolove iznose na računu.

Problem sa plaćanjem električne energije ima oko 150.000 domaćinstava, koja duguju od više od 50.000 dinara. Od 10.000 do 50.000 dinara duguje 400.000 domaćinstava.

Računamo da će domaćinstva koja imaju dug od 1.000 do 10.000 dinara, a njih je 1,5 miliona, uplatom tog duga iskoristiti pravo na popust koji nudimo, kažu u EPS-u.

Osim pažljive i štedljive potrošnje, građani koji bi da plaćaju jeftiniju struju, moraju sva dugovanja da izmire sa istekom roka za plaćanje martovskog računa.

Naravno, da u naznačenom roku plate i martovsku uplatnicu. Redovnost u plaćanju je i do sada bila glavna prepreka za korišćenje ponuđenih popusta. Ponuđeni popust od 35 odsto veći deo najugroženijih do sada nije uspevao da iskoristi.

Pravo na socijalni popust ima oko 100.000 domaćinstava, ali ih koristi samo trećina. Samo trećina redovno plaća električnu energiju, što je uslov koji mora da se ispoštuje kako bi račun bio umanjen, kažu u EPS-u.

Oni navode da pravo na popust od 35 odsto ostaje korisnicima materijalnog obezbeđenja koji redovno plaćaju električnu energiju i troše do 450 kilovata, kao i korisnicima sa posebnim socijalnim potrebama, za mesečnu potrošnju do 350 kilovata. Korisnici iz ove dve kategorije, ako žele da ostvare popust, moraju da reše svoj status u centrima za socijalni rad, koji evidencije socijalnih slučajeva dostavljaju distribucijama.

Skuplja struja "zida" troškove privrednika

Poskupljenje struje od 15 odsto za privredu većini proizvođača povećava troškove proizvodnje, što će u dobrom delu slučajeva značiti i nove cenovnike. Ekonomisti upozoravaju da bi poskupljenje električne energije moglo da izazove lančanu reakciju.

"Struja je velika stavka u proizvodnim preduzećima i dobrom delu industrije, ali se bojim da će poskupljenje izazvati lančanu reakciju i da će cene povećati i oni koji ne troše toliko električnu energiju", smatra ekonomista Dragovan Milićević.

On dodaje da "naše tržište nije savršeno i svako poskupljenje se oseti. S druge strane, imali smo potcenjenu cenu struje. Rešenje je bilo ili da povećaju cenu ili poboljšaju naplatu i izgleda da im je bilo lakše da povećaju cenu, ali će ostati i dalje značajan broj ljudi koji će kasniti sa plaćanjem".

Poskupljenje struje već je, tvrdi ekonomista Saša Đogović, ukalkulisano u projektovanu inflaciju za ovu godinu.

"Dejstvo poskupljenja kilovata je odloženo i neće odmah doći do lančanih poskupljenja. Međutim, u roku od mesec dana neminovno će doći do pomeranja cena kod roba koje su značajnije zavisne od energenata", kaže Đogović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Većina bez popusta

Izvor: Capital.ba, 02.Apr.2011

BEOGRAD, Građani i privreda Srbije od petka troše skuplju električnu energiju. Promjenu na aprilskom računu, međutim, ne bi trebalo da osjete domaćinstva koja svoju potrošnju zaustave na 350. kilovatu. EPS i država vjeruju da će takvih potrošača biti i blizu 1,5 miliona, ali je činjenica...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.