Verheijen: Potrebno ojačati javna preduzeća

Izvor: RTS, 27.Dec.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verheijen: Potrebno ojačati javna preduzeća

Svetska banka pomaže Vladi Srbije u reformama i restrukturiranju preduzeća, posebno EPS-a i "Železnica", kaže šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen za RTS. Ako izostanu reforme u javnim preduzećima pojaviće se manjak u budžetu, napominje Verheijen. Ističe da je potrebno stvoriti javni sektor koji može da pomogne Srbiji pri ulasku u EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Svetska banka je namenila 200 miliona dolara kredita za reformu dva javna preduzeća, EPS-a i "Železnica" i još 200 miliona za preduzeća u restrukturiranju. 

Toni Verheijen je rekao da će Svetska banka u budućnosti možda raditi i na "Putevima Srbije" i na "Vodovodu", ali početni prioritet su EPS i "Železnice" zato što je reč o kompanijama važnim za investitore.
"Zašto je to tako? To je zato što su ta preduzeća velika opterećenja za budžet, ali su opet vrlo važne kompanije kada je reč o poslovnom okruženju u Srbiji", naveo je Verheijen.
Objasnio je da je, u slučaju EPS-a, cilj koji je postavio premijer – da se preduzeće reformiše tako da postane finansijski isplativa kompanija, da može da privuče interesovanje strateških investitora radi delimične privatizacije.
"Što se tiče 'Železnica', tu je reč o stvaranju kompanije koju Srbija može da izdržava. Znači, da se ograniče putničke usluge samo na ono što je potrebno i da se stvori kargo kompanija koja može da se takmiči na tržištu EU kada Srbija postane članica", rekao je Verheijen.
Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji istakao je da je za ostvarenje tih ciljeva potrebno preduzeti restrukturiranje i finansijsku konsolidaciju za oba preduzeća.
"Potrebno je da pomognemo Vladi u pravljenju tih programa, a zatim da pružimo pomoć budžetu Srbije", naveo je Verheijen.
Podsetio je da je premijer otvoreno istupio sa stavom da je to kritičan prioritet za Srbiju u javnim nastupima i razgovorima sa MMF-om i drugim partnerima.
"Drugo, ako to ne uspe, Budžet koji je usvojen za 2015. godinu, praktično će odmah biti u problemima. Premisa u Budžetu je da će javna preduzeća ubrzo biti rešena i da to neće biti preterano opterećenje. Istovremeno, druga javna preduzeća, poput EPS-a i Aerodroma, uplaćivaće dividente u budžet. Ako izostane reforma tih preduzeća, u budžetu će se javiti manjak", naveo je Verheijen.
Kako je napomenuo, ceo paket reformi javnog sektora, bilo da je reč o državnim preduzećima, rešavanju pitanja preduzeća u okviru Agencije za privatizaciju, ili o tome da država pruža bolje usluge sa manje sredstava, sve je to izazov.
"Najvažnija stvar za nas je da postoji javna podrška tim merama i da srpski građani svi zajedno jedni drugima pomognu da prođu kroz ova teška vremena, da stvore javni sektor koji može da pomogne Srbiji pri ulasku u EU", zaključio je Verheijen.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetska banka: Srbija treba da ojača javna preduzeća

Izvor: Studio B, 27.Dec.2014

Srbija treba da ojača javna preduzeća i stvori javni sektor koji može da joj pomogne pri ulasku u Evropsku uniju, rekao je večeras šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen...Verheijen je, gostujući u "Dnevniku" RTS-a, rekao da Svetska banka pomaže Vladi Srbije u reformama i restrukturiranju...

Nastavak na Studio B...

ŠEF KANCELARIJE SVETSKE BANKE: Železnica se mora privatizovati do 1. februara

Izvor: Press, 27.Dec.2014

Vlada Srbije će do 1. februara morati, zbog dva razloga, da pronađe strateškog partnera za Železaru Smederevo, kaže šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen. . Prvi razlog je što su izdvajanja za ovu kompaniju...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.