Ugovorena rekonstrukcija prevodnice HE Đerdap 1

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2019, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovorena rekonstrukcija prevodnice HE "Đerdap 1"

Ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice EPS-ovog hidroenergetskog i plovidbenog sistema "Đerdap 1" potpisan je sa konzorcijumom izvođača radova koji predvodi nemačka kompanija "DSD Noel".

Ugovor je vredan 27 miliona evra.

- Stvoreni su uslovi da počne realizacija veoma važnog projekta za "Elektroprivredu Srbije" jer je prevodnica deo hidroelektrane "Đerdap 1". Druge evropske države uspele su u proteklim decenijama da modernizuju prevodnice na Dunavu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sada su se zahvalјujući čvrstoj ekonomskoj politici Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, konačno stekli uslovi i za ovaj investicioni poduhvat. EPS brine o svim objektima koje ima na Dunavu. Završava se revitalizacija agregata na HE "Đerdap 1" kojom se produžava radni vek za najmanje 30 godina i povećava se snaga elektrane. Nakon toga radićemo i revitalizaciju agregata HE "Đerdap 2" - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS nakon potpisivanja ugovora.

Putin donosi VAŽNE UGOVORE u Srbiju: Jedan se odnosi nа korišćenje ATOMSKE ENERGIJE u mirne svrhe

Kroz prevodnicu na HE "Đerdap 1" od 1970. godine i do sada prošlo je oko 400.000 plovila na osnovu kapaciteta od oko 6.300 plovila godišnje. Rekonstrukcija koju će u okviru konzorcijuma raditi i dve srpske firme "Feromont" i "Elektromontaža" omogućiće povećanje kapaciteta prevođenja na 10.000 plovila godišnje, što je važno za rast trgovine, turizma i ekonomije Srbije.

EPS plasirao novi proizvod na tržište: Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije

Prevodnica je važna ne samo za Srbiju, već i za sve zemlјe kroz koje Dunav prolazi i za EU u celini, jer je u pitanju važan evropski saobraćajni koridor. Zbog toga je oko 40 odsto investicije obezbeđeno kroz donaciju Evropske unije, dok se preostali iznos finansira iz kredita Evropske

investicione banke. Predviđeno je da nakon otpisivanja ugovora, izvođač krene sa izradom preostale tehničke dokumentacije da bi u septembru počeli radovi koji će trajati oko godinu dana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.