Ugovor za gradnju elektrana na Ibru

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor za gradnju elektrana na Ibru

EPS i italijanska kompanija "Seči energija" potpisale ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će graditi hidroelektrane na reci Ibar. Vrednost investicije oko 285 miliona evra.

Elektroprivreda Srbije (EPS) i italijanska kompanija "Seči energija" potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Ibarske hidroelektrane", koja će graditi hidroelektrane na reci Ibar.

Ugovor su potpisali generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << direktor EPS-a Dragomir Marković i Gaetano Makaferi, predsednik grupe "Makaferi", u čijem je sastavu "Seči energija".

Marković je, posle potpisivanja ugovora, rekao da je zadatak zajedničkog preduzeća projektovanje, izrada dokumentacije, izgradnja i ekspoloatacija hidroenergetskih objekata na reci Ibar i dodao da će sedište firme biti u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, radovi na tom projektu su već počeli, u toku je izrada studije opravdanosti za idejni projekat, kao i studija uticaja na životnu sredinu, a istražni radovi započeće ove godine.

"Ovo je prvi projekat kojim EPS pokazuje orijentaciju ka profitnom i tržišnom načinu poslovanja, a to će od 1. januara sledeće godine biti i formalno ostvareno kroz transformaciju EPS-a u akcionarsko društvo", rekao je Marković.

Marković je naveo da su razlozi zbog kojih EPS ulazi u ovaj projekat ulaganje u obnovljive izvore energije, koji predstavljaju jedan od razvojnih prioriteta EPS-a, pozitivni komercijalni efekti koji proističu iz podsticajnih mera italijanske vlade za cenu struje, koje će važiti za ovaj projekat, kao iz zbog brige o životnoj sredini.

Makaferi je ponovio je da se potpisivanje ugovora za zajedničko preduzeće temelji na Međudržavnom sporazumu potpisanom između Srbije i Italije i izrazio očekivanje da će to biti samo prvi korak u daljem razvoju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

Makaferi je istakao da očekuje da će projekat izgradnja 10 hidroelektrana na Ibru doprineti razvoju tog regiona i dodao da ti projekti neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić i ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio.

Osnivanje zajedničke firme, koja će izgraditi 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata, predstavlja početak realizacije Protokola o saradnji u oblasti energetike Srbije i Italije. Procenjeno je da je ukupna vrednost investicije 285 miliona evra.

Udružen javni i privatni kapital 

Ministar Škundrić je rekao je da potpisivanje ugovora za zajedničko preduzeće EPS-a i "Seči energije" predstavlja jedan od najvažnijih koraka u realizaciji programa saradnje u oblasti energetike, koje su dogovorile vlade Srbije i Italije.

Škundrić je ocenio da je to projekat regionalnog karaktera, jer će u njegovu realizaciju biti uključno još nekoliko kompanija iz drugih zemalja.

Kako je istakao, očekuje da će sledeće godine započeti izgradnja hidroelektrana na Ibru i a reč je o prvom projektu gde je udružen javni i privatni kapital.

"Današnjim činom ulazimo u investicioni ciklus koji je značajan za ukupnu ekonomiju naše zemlje", rekao je Škundrić i dodao da taj projekat predstavlja samo oko 20 odsto onoga što treba da bude realizovano između Srbije i Italije u sektoru energetike.

Prema njegovim rečima, u planu je i realizacija zajedničkih projekata na srednjoj Drini, u saradnji sa Republikom Srpskom, kao i projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Varikio je ocenio da potpisivanje ugovora za zajedničko preduzeće EPS-a i "Seči energije" predstavlja veliki dan za partnerstvo dve kompanije i istakao da je taj projekat bio tema razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Italije Silvija Berluskonija, novembra prošle godine u Rimu.

Ambasador Italije istakao je da Srbija za Italiju predstavlja najvažniju zemlju ovog regiona, koja ima mogućnosti da bude pokretačka snaga razvoja i centar za privlačenje stranih investicija u tom delu Balkana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.