U planu hidroelektrana Bistrica

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U planu hidroelektrana "Bistrica"

EPS planira gradnju reverzibilne hidroelektrane "Bistrica". Postoji interesovanje stranih investitora, a projekat je vredan pola milijarde evra.

Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković izjavio je da ta kompanija planira izgradnju nove reverzibilne hidroelektrane "Bistrica", za koju postoji interesovanje investitora iz Norveške, Nemačke i Kine.

Marković je, u izjavi novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Zlatiboru na savetovanju "CIGRE Srbija", istakao da je procenjena vrednost projekta oko 500 miliona evra, a deo sredstava mogao bi da obezbedi EPS.

Prema njegovim rečima, radilo bi se o modernoj elektrani snage četiri puta 170 megavata, pri čemu bi dva agregata bila sa promenljivom snagom, a dva sa fiksnom.

"To je stvar za koju mi smatramo da je izgledna, ona je u ovogodišnjem planu, ovih dana se završava studija izvodljivosti koju radi 'Energoprojekt'", rekao je Marković i dodao da izgradnja te hidroelektrane otvara mogućnosti i za razvoj vetroelektrana.

Marković je rekao i da je u planu revitalizacija postojeće hidroelektrane "Bistrica", čija snaga je 104 megavata. To postrojenje izgrađeno je pre 50 godine na reci Uvac, u slivu Lima.

Reverzibilne hidroelektrane "skladište" struju tako što kada u mreži nema potrebe za energijom, recimo noću, jakim pumpama vraćaju vodu u gornju akumulaciju, a kada postoji potreba za strujom, vodu iz nje usmeravaju ka turbinama i tako dobijenu energiju šalju potrošačima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.