Tuženi ne mogu da odlože dug za struju

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuženi ne mogu da odlože dug za struju

Pošto je trećina dužnika EPS-a u sudskom sporu, a Ministarstvo energetike preporučuje preispitivanje odluka o otpisu kamata

Građani koji su tuženi zbog duga za struju nemaju mogućnost otpisivanja kamate potpisivanjem sporazuma o otplati duga za struju na rate. Sporazum je moguć samo za deo duga koji nije pod tužbom, potvrdili su nam juče u Elektroprivredi Srbije.

Redakciji „Politike” poslednjih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javilo se više čitalaca koji ne znaju kome da se obrate za pomoć, budući da su vraćeni sa šaltera Elektrodistribucije uz objašnjenje da nemaju pravo na otpis kamata, niti na reprogram duga. U EPS-u procenjuju da je zbog višegodišnjeg neplaćanja struje, bar trećina dužnika u sudskom sporu sa tom kompanijom.

Čitalac čije je ime poznato redakciji objasnio nam je juče da godinama ima dug za struju koji nikako ne može da plati, ma koliko ga mesečno redovno izmirivao. Upitan kako je to moguće, objašnjava, da ima dug oko 120.000 dinara. Kada uplati 50.000, uz mesečni račun od 10.000 dinara, njegov dug nije 70.000 plus 10.000, nego 108.000, jer su konforne kamate, kamata na kamatu pa zatezna kamata, pojele polovinu i više od onih 50.000.

O čemu se zapravo radi? EPS je objašnjava naš čitalac, sve one koji su bili dužni veći iznos tužio, pa kako je većina takvih, EPS sada neće ni uslovno da im otpiše kamatu, dok ne vrate ceo dug, kao ostalima, jer su navodno tuženi.

Tako je EPS, kaže ovaj čitalac, podelio dužnike i isti propis ne važi za sve građane jednako, zbog čega je on pomoć zatražio i od Ministarstva energetike.

Ovaj dužnik, pri tom nije dobio nikakvu tužbu od suda, niti sudski poziv, niti ima bilo kakav sudski trag da zna da je tužen, pa mu nije jasno kako da reši ovaj problem.

U EPS-u su, potvrđuju, upoznati s pritužbama građana, ali tvrde da nema otpisa kamate za tužene građane. Sa tuženim potrošačima je i najveći problem, jer su njihovi dugovi i najveći, te će im u Eletrodistribuciji omogućiti samo ono što je zakonom moguće.

U EPS-u objašnjavaju, da utuženi dug ne podleže reprogramu, ali se može odložiti onaj deo obaveze za koji nije tužen. EPS podseća da uz otpis kamata, sporazum o otplati dugova na tri do 24 rate, mogu potpisati samo oni koji su platili račune od početka ove godine. I dok je nekima to dobrodošlo, ima i nerazumevanja, a ima i apsurdnih situacija. Jedan Kraljevčanin pozvan je zbog duga od 3,58 dinara.

Zorana Mihajlović, ministar energetike, kaže da je država morala da stavi tačku na dalje gomilanje dugova i da je EPS-u i potrošačima data šansa da izađu iz tog začaranog kruga.

– Neko dobija, a neko gubi. Ali sa druge strane mi sada krećemo sa čistim bilansima EPS-a. Kamate na kamate su već ranije proglašene neustavnim. Kamate je vlada otpisala i privredi i stanovništvu. I mi smo pokušali time da stvorimo još jedan uslov za Elektroprivredu. Da se više nikada ne desi da oni koji mogu da plate ne plaćaju struju, navela je Mihajlovićeva.

EPS bi, tvrdi ona, sada trebalo da ima čistu situaciju kakav je reprogram dugova, a novi računi će morati da se plaćaju redovno, jer ko ne otplati redovan račun i prvu ratu, doći će na red da bude isključen i sklonjen sa mreže, objasnila je Mihajlovićeva.

U evidenciji EPS-a ima oko 601.000 neplatiša. Računaju da će sa dve trećine moći da sklope sporazum o otplati na rate i da će po tom osnovu EPS naplatiti oko 37 milijardi dinara.

Upitani da li su upoznati s problemima građana kojima EPS ne može da otpiše kamate, u Ministarstvu energetike kažu, da za problem znaju, ali oni ne mogu da se mešaju u nadležnosti suda, jer bi tako uticali na sudski proces. Pravo na otpis kamate i reprogram duga imaju samo oni koji nisu utuživani i to uredbom ministarstva ne može da se promeni.

Nezvanično se saznaje da ipak postoji izvesna preporuka resornog ministarstva EPS-u baš zbog problema s potrošačima koji imaju velike kamate kako bi se taj problem rešio. Dakle, Ministarstvo smatra, kako saznaje „Politika”, da treba preispitati odluku  Upravnog odbora o reprogramu duga i otpisu kamate.

J. Petrović

objavljeno: 19.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.