Transformacija EPS: Put do novih kapaciteta ili rasprodaja imovine

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2018, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transformacija EPS: Put do novih kapaciteta ili rasprodaja imovine

Novim aranžmanom Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) preporučeno je da se Elektroprivreda Srbije (EPS) transformiše u akcionarsko društvo, što se u javnosti različito tumači - kao put do novih tehnologija i širenja kapaciteta ili kao rasprodaja državne imovine.

MMF je po tom novom programu mera (PCI instrument koordinacija politika) koji u Srbiji nazivaju "čuvarkuća" savetovao da se transformacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << najveće srpske kompanije EPS obavi 2020. godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da se nada da će država imati razuma i da će ostati pri ranijem stavu da zadrži većinsko vlasništvio u toj kompaniji.

"Verujem da će država iskoristiti tudja iskustva i da će u EPS-u kao najboljoj kompaniji, ne po profitu, već potencijalu koji ima, zadržati većinsko vlasništvo, što ne znači da ne treba da se ta firma transformiše u akcionarsko društvo i odrede njeni vlasnici", rekao je Savić.

On je podsetio na iskustvo Čehoslovačke, koja je prodala elektroenergetsku kompaniju ČEZ, a nedugo potom država je vratila većinsko vlasništvo i sada kompanija dobro funkcioniše u tržišnim uslovima.

"Kada bi se EPS transformisao u akcionarsko društvo po Zakonu o privatizaciji iz 2001. godine 15 odsto kapitala bi pripalo bivšim i sadašnjim radnicima, isto toliko bi se podelilo punoletnim gradjanima, a preostali deo, odnoso većinski udeo, zadržala bi država u njenom vlasništvu", rekao je Savić.

Dodao je da je izmenama Zakona o privatizaciji 2015. godine, kojim se reguliše privatizacija javnih preduzeća od strateškog značaja, dozvoljena dokapitalizacija i javno-privatno partnerstvo.

"To znači da bi se novac firmi koje dokapitalizuju EPS koristio za uvodjenje novih tehnologija i širenje kapaciteta u sferi, na primer, obnovljivih izvora energije, kao što su male hidroelektrane", rekao je Savić. Ocenio je da bi to bio mamac za privatne investitore da ulažu u te kapacitete jer Srbija trećinu energije dobija iz hidroelektrana.

Savić je ukazao da EPS narednih godina mora da uloži mnogo novca u zaštitu životne sredine i to se može finansirati iz kredita pod uslovom da je firma u mogućnosti da ga vrati, a u suprotnom mora da traži druga rešenja medju kojima je i dokapitalizacija. Istakao je da je u poslovanju jedne kompanije najvažniji način upravljanja i da oblik vlasništva ne garantuje sam po sebi profit.

"Svedoci smo da ima puno privatnih kompanija koje posluju sa gubitkom i isto tako državnih kojima se dobro upravlja i stvara se profit", rekao je Savić.

Ekonomista Dragovan Milićević rekao je da je u svetu malo "čistih" javnih kompanija i da su većinom u javno-privatnom partnerstvu.

"Transformacija u akcionarsko društvo znači da ima dva i više vlasnika, s tim što ni jedna normalna zemlja ne prepušta većinsko vlasništvo, ali je upravljane kvalitetnije i bolji su finansijski rezultati kada ima više vlasnika", rekao je Milićević. On je ocenio da je, iako je kritičar ekonomske politike MMF-a, preporuka o transformaciji EPS-a potpuno ispravna.

EPS je, kako je rekao, moćan sistem koji u Srbiji stvara četiri-pet osto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zbog ogromne infrastrukture koju poseduje, rudnika hidro i termo elektrana, ima i veliku vrednost. Da bi tu kompaniju neko dokapitalizovao tako da postane većinski vlasnik trebale bi mu, kako je rekao, milijarde evra.

"Dokapitalizacija nije prodaja, već suvlasništvo i unos svežeg kapitala koji firma može da investira u prioritetne projekte", rekao je Milićević. Dodao je da EPS može da dokapitalizuje, ne samo privatna kompanija, već i neki energetski sistem koji je takodje u većinskom državnom vlasništvu.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.