Trafo od 285 tona na putu ka Kostolcu B

Izvor: Blic, 11.Feb.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trafo od 285 tona na putu ka "Kostolcu B"

Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da je transport blok transformatora od oko 285 tona za EPS-ovu termoelektranu "Kostolac B" pošao sa Železničke stanice "Stig", u blizini požarevačkog sela Bratinac.

Kako je saopšteno, transformator dužine 9,5 metara i širine pet metara s nastavcima putovaće dva dana, da bi u nedelju stigao u elektranu.

- Sevisiranjem ovog trafoa povećaćemo pouzdanost blokova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Termoelektrani Kostolac B, što je veoma značajno za kostolački ogranak EPS-a. Trafo će biti u rezervi, što omogućava nesmetan i lagodniji dalji rad termo postrojenja - izjavio je direktor za proizvodnju električne energije "TE - KO Kostolac" Nenad Marković.

Dodao je da je prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije u "Kostolcu", a da će servisiranje ovog trafoa povećati pouzdanost i sigurnost u radu.

Blok transformator je proizveden u Fabrici "Rade Končar" 1986. i u Termoelektrani "Kostolac B" bio je konstantno u upotrebi do 2014. godine.

Snaga tranformatora je 410 MVA, a u njega staju i više od 62 tone transformatorskog ulja. Remont u Fabrici "Komel transformator" iz Ripnja, počeo je u julu 2016, a završen je u decembru.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.