Tadić: EPS neće biti privatizovan

Izvor: Blic, 24.Feb.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: EPS neće biti privatizovan

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se razmatraju mogućnosti smanjenja obaveznih rezervi kako bi se taj novac investirao u projekte koji obezbeđuju zaposlenost i podizanje životnog standarda.

U intervjuu za sutrašnje izdanje nedeljnika "Vreme", Tadić je rekao da Vlada Srbije ovog trenutka veoma ozbiljno razmatra mogućnost da se smanje obavezne rezerve i da u dogovoru sa guvernerom Narodne banke predloži novi paket ekonomskih mera. Prema njegovim rečima, razmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se mogućnost da se smanje obavezne rezerve, ali, kako je istakao, pod uslovom da oslobođeni novac bude investiran u produktivne grane privrede, da se to što pre vrati, da se podigne zaposlenost i obezbedi povećanje životnog standarda građana.

"Prosto, moramo i da objasnimo građanima da ne mogu plate da budu podignute administrativnom odlukom", objasnio je on.

Tadić je istakao da nikada neće predložiti privatizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS) i gasne privrede.

"Postoje privatizacije koje kao predsednik Srbije nikada neću predložiti. To je privatizacija EPS-a, koja je kičma naše ekonomije i mi bismo taj nacionalni resurs morali da zadržimo za državu. Takođe i gasnu privredu", rekao je Tadić.

On je istakao da su to pitanja od strateškog značaja i da ne treba ponavljti greške nekih zemalja koje su danas u Evropskoj uniji, kao što je, na primer, Slovačka koja sada ne može da utiče na distribuciju energenata i politiku cena energenata.

Srpski predsednik je najavio za ovu godinu više infrastrukturnih projekata, među kojima je nastavak izgradnje autoputa na Koridoru 10 prema bugarskoj i makedonskoj granici.

"Sva je prilika da ćemo ući i u nove velike investicije, kao što su izgradnja putne mreže u centralnoj Srbiji i istorijski projekat o kome smo sanjali i prethodnih decenija, a to je izgradnja autoputa prema Crnoj Gori", rekao je on.

Tadić je istakao da će se rezultati od razvoja infrastrukture "osetiti već sledeće godine".

Međunarodni monetarni fond (MMF) je, kako je rekao, "podigao predikciju" na dva procenta rasta srpske ekonomije za ovu godinu, na tri i po procenta 2011, a već za 2012. godinu na četiri procenta i 2013. na pet procenata.

"Time bismo se ponovo vratili na ubrzani razvoj. To su dobre vesti, ali ima i problema. Moramo da smanjimo javnu potrošnju, smanjimo i racionalizujemo administraciju, rešimo problem javnih preduzeća koja su vrlo često gubitaši", rekao je Tadić.

Srpska vlast, kako je istakao, mora da vodi računa o tome da ukupni javni dug ne bude previsok kako bi bila sačuvana makroekonomska stabilnost i da Srbija ne dospe na spisak zemalja koje su u takozvanom dužničkom ropstvu.

"Srbija ima 35 procenata javnog duga u odnosu na bruto društveni proizvod i to ostavlja značajan manevarski prostor", rekao je predsednik Srbije.

Prema rečima Tadića, bitno je da novo zaduživanje, koje opterećuje naredne generacije, isključivo bude plasirano u izgradnju infrastrukture, a ne u potrošnju i u užitke današnje generacije.

Tadić je rekao da je njegov cilj je da završi mandat kao čovek koji je ljudima ostavio nešto konkretno, a ne samo prazne priče.

"Moj cilj je da završim svoj mandat kao čovek koji je ljudima ostavio nešto konkretno, a ne samo prazne priče, ne samo priču o tome da ćemo obezbediti radna mesta", rekao je predsednik Srbije i dodao da je njegov cilj da budu napravljeni "stvarni kilometri autoputeva i stvarno modernizovana železnica".

Prema njegovim rečima, taj program će trajati u naredne dve godine, do kraja mandata ove vlade, plus još četiri godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: EPS ne ide u privatizaciju

Izvor: Kurir, 24.Feb.2010

BEOGRAD, 24. februara 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se razmatraju mogućnosti smanjenja obaveznih rezervi kako bi se taj novac investirao u projekte koji obezbeđuju zaposlenost i podizanje životnog standarda. U intervjuu za sutrašnje izdanje nedeljnika Vreme, Tadić je...

Nastavak na Kurir...

EPS ne ide u privatizaciju

Izvor: S media, 24.Feb.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se razmatraju mogućnosti smanjenja obaveznih rezervi kako bi se taj novac investirao u projekte koji obezbedjuju zaposlenost i podizanje životnog standarda. ..U intervjuu za sutrašnje izdanje nedeljnika Vreme, Tadić je rekao da Vlada Srbije ovog trenutka...

Nastavak na S media...

Tadić: Vlada i NBS pripremaju novi paket ekonomskih mjera

Izvor: Capital.ba, 24.Feb.2010

BEOGRAD, Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio da se razmatraju mogućnosti smanjenja obaveznih rezervi banaka kako bi taj novac bio investiran u projekte koji obezbjeđuju zaposlenost i podizanje životnog standard, u okviru novog paketa ekonomskih mjera. Tadić je za Vreme rekao da Vlada razmatra...

Nastavak na Capital.ba...

TADIĆ: EPS neće biti privatizovan

Izvor: Danas, 24.Feb.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se razmatraju mogućnosti smanjenja obaveznih rezervi kako bi se taj novac investirao u projekte koji obezbeđuju zaposlenost i podizanje životnog standarda. U intervjuu za novo izdanje nedeljnika Vreme, Tadić je rekao da nikada neće predložiti privatizaciju...

Nastavak na Danas...

Tadić: Paket novih mera Vlade i NBS u pripremi

Izvor: Poslovni magazin, 25.Feb.2010, 01:35

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se razmatraju mogućnosti smanjenja obaveznih rezervi kako bi se taj novac investirao u projekte koji obezbeđuju zaposlenost i podizanje životnog standarda.U intervjuu za današnje izdanje nedeljnika Vreme, Tadić je rekao da Vlada Srbije ovog trenutka veoma...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.