Struju u Srbiji praviće Italijani

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struju u Srbiji praviće Italijani

Beograd -- Saradnja na zajedničkom projektu gradnje 10 malih hidroelektrana na Ibru koju realiziju Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija Seći odvija se po planu.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je podsetio da je formirano zajedničko preduzeće EPS-a i Sećija, a u toku su i istražni radovi na Ibru, dok bi se prvi građevinski radovi mogli očekivati do kraja ove godine.

Projekat gradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10 malih HE na Ibru, snage 103 megavata, vredan je 285 miliona evra.

Ministar za ekonomski razvoj u Vladi Italije Paolo Romani kaže da bi 21. juna na samitu dve Vlade u Beogradu trebalo da se potvrde dosadašnji sporazumi o saradnji u energetici. "U trenutku kada je u celom svetu dovedena u pitanje proizvodnja električne energije iz nuklearki neophodno je da Srbija, Republika Srpska i Italija reše problem nedostatka energije proizvodnjom iz obnovljivih izvora energije", rekao je Romani.

Marković je rekao da su italijanski investitori još jednom potvrdili zainteresovanost za gradnju HE na Srednjoj Drini, gde bi partneri bili Republika Srpska, Italija i Srbija.

"Za sada postoji problem u zakonodavstvu Republike Srpske oko izbora strateškog partnera, koji po sadašnjim propisima mora da bude izabran na tenderu. Nadam se da će i ovaj problem biti rešen uskoro", rekao je Marković.

Na srednjoj Drini planirana je gradnja tri HE, ukupne snage 321 megavat, a godišnja proizvodnja bila bi 1,2 milijarde kilovat-sati električne energije. Procenjena investicija je 870 miliona evra.

Generalni direktor EPS-a podsetio je da se cena električne energije koja će biti isporučivana Italiji više ne bazira na "zelenim" sertifikatima, već na povlašćenim cenama. Sadašnja povlašćena cena je 180 evra po megavat-času, što je, prema rečima Markovića, izuzetno dobra cena uz očekivanje da će važiti i na duži rok.

"Gradnja 10 malih HE na Ibru ne bi bila ni približno isplativa sa cenama kakve su danas u Srbiji, a uloženo može da se vrati samo sa cenom od 180 evra po megavat-satu", rekao je Marković.

Marković je najavio da bi 21. juna na srpsko-italijanskom samitu trebalo da se potpiše i prvi ugovor između EPS-a i italijanskog Edisona za završetak gradnje TE "Kolubara B".

Škundrić: Predugovor za Kolubaru B sredinom juna

Sredinom juna će biti potpisan predugovor sa italijanskim Edisonom za gradnju termoelektrane "Kolubara B", što je projekat vredan preko milijardu evra, kaže savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić.

Škundrić je kazao i da je dogovoreno da se za vreme zajedničkog zasedanja vlada Italije i Srbije, sredinom juna u Beogradu potpišu i sporazumi za realizaciju projekata na srednjem toku Drine. Prema njegovim rečima, radi se o projektima gradnje hidroelektrana, a vrednost investicije je veća od 800 miliona evra.

Za hidroelektrane na srednjem delu toka Drine, kazao je, krenuće se s izradom projektne dokumentacije i formiranjem zajedničkog preduzeća i po ubrzanoj proceduri dogovaranje roka za završetak izgradnje.

"Razgovarali smo i o uslovima pod kojima će Italija otkupljivati čistu energiju od Srbije i Republike Srpske i to će biti utanačeno na samitu u Beogradu", istakao je Škundrić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.