Struja skuplja od 1. avgusta

Izvor: B92, 31.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja skuplja od 1. avgusta

EPS ocenio da je poskupljenje struje neophodno (B92, arhiv)

Beograd -- Vlada je odobrila da struja poskupi od 1. avgusta za 8,4 odsto i prosečno će godišnje iznositi 4,51 dinar po kilovat-satu.

Zahtev za poskupljenje stigao je iz Elektroprivrede Srbije (EPS). Osim predstavnika vlasti, za ovo poskupljenje razumevanja imaju i ekonomisti. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da će ovo biti poslednje poskupljenje električne energije u ovoj godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Centar za zaštitu potrošača "Forum" ne slaže se sa Vladinom odlukom o poskupljenju struje zbog niskog standarda građana Srbije, ali i zbog toga što će to dovesti do povećanja cena drugih proizvoda.

Na poskupljenje struje, medjutim, bitno drugačije gleda ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

On je agenciji Beta rekao da je njegovo ministarstvo saglasno sa poskupljenjem.

"Još uvek imamo situaciju da je cena električne energije kod nas niža nego u zemljama u okruženju. I ovo je otprilike, ako može da se kaže da postoji neki poželjan momenat da se korekcija cene električne energije izvrši, to je upravo ovaj momenat, zato što bar još nekoliko meseci pre one zimske sezone postoji. Praktično, potrošači sa ovom korekcijom cene neće odmah osetiti to na visini računa, zato što je potrošnja tokom letnjih meseci manja”, rekao je Milosavljević.

Ministar takodje tvrdi da će ovo biti poslednje poskupljenje struje ove godine.

Ekonomski analitičar Jurij Bajec kaže za B92 da je povećanje cene struje EPS-u neophodno, ali i dodaje da će sve to ostaviti traga i na opterećenje budžeta gradjana.

"Povećanje cene električne energije za 8 odsto ima direktan uticaj na povećanje cena, otprilike za nekih 0,6 odsto direktno na inflaciju, a treba računati verovatno da će biti nekih indirektnih efekata za povećanje cena proizvoda i usluga koji dosta koriste električnu energiju, s tim što se taj efekat raspoređuje na jedan duži vremenski period”, objašnjava Bajec.

Iz Elektroprivrede Srbije nisu želeli da navode razloge za poskupljenje struje. Podsetimo, poslednje poskupljenje bilo je 1. marta ove godine, kada je primenjen i novi tarifni sistem. Struja u Srbiji i dalje je najjeftinija u regionu.

"Gde ide novac"

Sijka Pištolova, urednica beogradskog vebsajta koji se bavi energetikom Enerdžiobzerver, ocenila je da je samo delimično opravdan zahtev Elektroprivrede Srbije za poskupljenje struje.

Ona je kazala agenciji Beta da treba biti oprezan kod zahteva EPS-a za poskupljenje električne energije, pre svega zbog izražene netransparentnosti u radu tog javnog preduzeća.

"EPS bi trebalo prvo da obavesti svoje potrošače koliko novca je sakupio od poslednjeg poskupljenja struje i gde je potrošio taj novac", kazala je ona.

Prema rečima Pištolove, ukoliko se ispostavi da je EPS taj novac iskoristio za povećanje svojih plata, što treba da proveri Ministarstvo finansija i druge ustanove za kontrolu kako se troši državni novac, onda ne treba da se dozvoli poskupljenje.

Pištolova je naglasila da je u svim susednim zemljama struja već znatno poskupela, ali su pre toga izvršene detaljne istrage da li su zahtevi za korekciju cena opravdani.

Protiv povećanja cene

Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio je da Vlada Srbije ne treba da odobri povećanje cene električne energije, koje je zatražilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

U saopštenju se navodi da se poskupljenje struje ne treba dozvoliti zbog niskog standarda građana Srbije, ali i zbog toga što će dovesti do povećanja cena drugih proizvoda.

Centar za zaštitu potrošača podsetilo je na član Zakona o cenama po kojem je regulisan postupak za davanje saglasnosti Vlade na cene.

"Pozivamo novinare da istraže da li je Ministarstvo trgovine i usluga pribavilo mišljenje organizacije potrošača i ako jeste, da saopšti koja je to organizacija potrošača dala to mišljenje i da li je to mišljenje pozitivno", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Struja od danas skuplja za 8,4 odsto

Izvor: Blic, 31.Jul.2008

Vlada Srbije odlučila je na jučerašnjoj sednici da odobri poskupljenje struje, koje je predložio Upravni odbor Elektroprivrede Srbije. Tako će od danas cene električne energije biti više 8,9 procenata za domaćinstva i 7,9 procenata za privredu, što znači da će struja u proseku poskupeti sa...

Nastavak na Blic...

Vlada ocenila da je policija postupila profesionalno

Izvor: RTS, 31.Jul.2008

Vlada Srbije jednoglasno je osudila narušavanje javnog reda i mira prilikom prekjučerašnjih demonstracija u centru Beograda. Na današnjoj sednici Vlada je ocenila da je policija profesionalno i u skladu sa ovlašćenjima, reagovala i sprečila eskalaciju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.