Stižu jasniji računi za struju

Izvor: Politika, 08.Jan.2014, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu jasniji računi za struju

Firma „Snabdevanje” treba sama da ih štampa, a time sebi i građanima uštedi gotovo 15 miliona evra godišnje

Novi, februarski računi za struju trebalo bi da nakon deset godina izgledaju preglednije i budu jasniji nego do sada, na čemu su najviše insistirali građani s kojima je Zorana Mihajlović, ministar energetike, u međuvremenu razgovarala, a koji su se žalili da su im računi nerazumljivi.

Ovo je šansa da građani utrošenu struju plate na osnovu preglednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << računa, istakla je Mihajlovićeva i dodala da su novim računom objašnjene sve stavke koje su predstavljale problem, među kojima su fiksni i varijabilni troškovi, odnosno utrošena električna energija.

Za razliku od prethodnih, ovi računi će, rekla je ministarka, biti dvostrani, pa će na prvoj strani biti iznos duga, potrošnja struje i koliko treba da se plati, kao i grafikon mesečne potrošnje za godinu dana, a na drugoj će biti svi podaci važni za obračun utroška struje.

Ove godine, dodala je ona, može se očekivati još jednostavniji račun, ističući da ne podržava nameru „EPS snabdevanja”, nove firme, da angažuje neku drugu kompaniju za štampanje novih računa, već da očekuje da „EPS snabdevanje” bude sposobno da samo štampa takve račune, a ne da nekog drugog plaća gotovo 15 miliona evra godišnje. Novac za to može da se nađe u okviru rashoda za javnog snabdevača koji plaćaju građani, rekla je ona.

Upitana da li se planira produženje trajanja niže tarife za struju, Mihajlovićeva kaže, da se u saradnji sa Agencijom za energetiku, razmatra tarifni sistem i da će eventualne promene biti napravljene posle te analize.

Ministarstvo je zatražilo da se problem TV pretplate, koja se plaća uz struju, reši tako što bi se napravile dve uplatnice ili da postoji podračun za TV pretplatu, ali da je ostalo da se o tome razgovara.

 Nove račune koje će do februara dobijati građani u Srbiji liče na one koje imaju Italija, Bosna i Hercegovina...

Kada će potrošači dobiti nove račune za struju, zavisiće od rokova nabavke koja je raspisana da bi mogli da račune štampaju dvostrano, budući da „EPS snabdevanje” strujom snabdeva više od 3,5 miliona kupaca u Srbiji, rekao je Dejan Vasić, direktor „EPS snabdevanja”.

Upitani da li su kao predstavnici Nacionalnog udruženja potrošača zadovoljni novim izgledom računa, budući da su svoje sugestije uputili Ministarstvu energetike, Goran Papović, predsednik ovog udruženja, kaže, da račun nisu videli, ali da očekuju da ih ministarka uskoro pozove na razgovor i upozna s detaljima.

J. Petrović-Stojanović

---------------------------

Mihajlović: Južni tok po planu

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da veruje da će radovi na izgradnji Južnog toka ići po planu.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije podsetila da je formirana državna komisija Vlade Srbije za praćenje realizacije Južnog toka, u kojoj su predstavnici Ministarstva energetike, Srbijagasa i kompanije South stream.

„Očekujem da idejni projekat, koji nije u potpunosti završen, bude gotov i da sve teče po planu”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje o promeni zakonodavstva, Mihajlović je rekla da će Srbija o tome razgovarati sa oba svoja partnera, i sa Rusijom, i sa EU, i da će učiniti ono što je potrebno.

„U narednom periodu biće održan zajednički sastanak ministara. Pričaćemo sa Ruskom federacijom, ali i sa Evropskom komisijom, jer je u pitanju Treći paket koji mi imamo u zakonu o energetici koji je u javnoj raspravi”, rekla je Mihajlović.

objavljeno: 08.01.2014.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.