Stalna isključenja dužnicima za struju

Izvor: RTS, 20.Maj.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stalna isključenja dužnicima za struju

EPS poručuje da će posle reprograma i otpisa kamata akcija isključenja struje dužnicima biti stalna, a na udaru je i 270 uglavnom velikih preduzeća. Opomene ovih dana stižu svim dužnicima, a rok za plaćanje je sedam dana.

Besplatnu struju u maju koristi oko 47.000 domaćinstava, odnosno svaki sedmi socijalno ugroženi potrošač. Narednih meseci očekuje se znatno veći broj, jer prijavljivanje za socijalne karte >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vremenski nije ograničeno. A posle reprograma i otpisa kamata, iz EPS-a poručuju da će akcija isključenja struje dužnicima biti stalna. 

Opomene su stigle i na udaru makaza su i velika preduzeća. Ministarstva energetike i finasija usaglasila su listu od 270 preduzeća koja godinama ne plaćaju struju i u utorak će je dostaviti EPS-u.

To što su, kažu u Vladi, neka u restrukturiranju, ne znači da ne moraju da plaćaju tekuće obaveze. Svi su pozvani da potpišu ugovor o otplati duga na rate.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović ističe da lista od 270 preduzeća ne abolira nikoga i da nema selektivnosti.

"Ko ne bude ispunio obaveze, biće isključen, kao što je to bio slučaj i sa 'HIP-Petrohemijom' i preduzećem 'Kablovi Jagodina'", poručuje Trifunović.

Kako kaže, "posebno će akcentovati ona preduzeća i one slojeve građanstva koji nikada nisu bili isključeni".

Do sada je isključeno 15.500 potrošača, od čega je 13.000 domaćinstava sa dugom od 50 do 100 hiljada dinara i više.

Međutim, građani su zbunjeni, jer dobijaju opomene i za pet do 10 hiljada dinara duga.

Željko Marković iz EPS-ove Direkcije za distribuciju kaže da svim građanima koji duguju za struju ovih dana stižu opomene i da oni po tim opomenama imaju sedam dana da reaguju i dođu da plate.

Elektrodistribucije su spremne na svaku vrstu dogovora sa potrošačima, a posebno tamo gde su najveća dugovanja, u jugoistočnoj Srbiji. Posle opomene čekaju i 15 dana, pa izlaze na teren sa nalogom za obustavu struje.

Gordana Jakšić iz "Elektrodistribucije Pirot" poručuje da svako ko izmiri obaveze u roku od 15 dana nema razloga za brigu.

Istakla je da isključenje struje može i da se zaustavi, ako ekipa dobije informaciju da će dug biti isplaćen.

Ekipe imaju uputstvo da dozvole da se izvrši uplata, nakon čega treba pokazati uplatnicu u Elektrodistribuciji, objašnjava Gordana Jakšić.

Iz EPS-a podsećaju da se isključenje može sprečiti i ako se plati polovina duga, a ostatak na tri rate.

Ponovno priključenje košta 800 dinara, ako je struja isključena na brojilu, a 4.500 kada je isečena na banderi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stalna isključenja dužnicima za struju

Izvor: Studio B, 21.Maj.2013, 09:33

EPS poručuje da će posle reprograma i otpisa kamata akcija isključenja struje dužnicima biti stalna, a na udaru je i 270 uglavnom velikih preduzeća...Opomene ovih dana stižu svim dužnicima, a rok za plaćanje je sedam dana...Besplatnu struju u maju koristi oko 47.000 domaćinstava, odnosno svaki...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.