Stala proizvodnja u Fabrici akumulatora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stala proizvodnja u Fabrici akumulatora

Elektroprivreda Srbije je pre nekoliko dana isključila struju Fabrici akumulatora Sombor koja je u stečaju, a do isključenja je došlo posle više pokušaja da se dug naplati.

U Fabrici akumulatora u Somboru proizvodnja je stala. Struja je isključena kao i dotok gasa. Dugovi za električnu energiju su oko 80 miliona dinara, a prema rečima stečajnog upravnika Predraga Ljubovića, zakupac, grčka kompanija Dem Hellas od prvog dana nije plaćala ni zakup, a ni potrošenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << električnu energiju.

"Moj način da isteram zakupca bio je da mu isključim struju i dotok gasa. Međutim u nekoliko navrata sam bio obavešten da će se to uraditi ali niko nije uradio ono za šta je bio dužan", kaže Predrag Ljubović, stečajni upravnik u FAS-u .

Električna energija u Fabrici akumulatora isključena je 17. januara. Ljubović se nada da ovo preduzeće neće doživeti sudbinu kao i ostala preduzeća u stečaju.

"Imam jedan zadatak koji mi je rešenjem stečajnog upravnika sudija naložio, a to je da prodam imovinu stečajnog dužnika, nemam ja neki drugi zadatak", dodaje Predrag Ljubović.

Ovo preduzeće već godinama imam problema. U poslednjih nekoliko godina smenjena su tri stečajna upravnika, a bivšim radnicima nedavno je Fond solidarnost isplatio devet plata u iznosu minimalaca.

"Mi smo u to vreme imali ogromnih problema, finasijskih i egzistencijalnih. Pokrenuli smo štrajk koji je trajao 113 dana i nakon toga smo se povukli jer nismo ništa postigli", kaže Goran Kesejić, bivši zaposleni u FAS-u.

Grčka kompanija Dem Hellas u svom saopštenju tvrdi da EPS nije u pravu da nije postojao pravni osnov za sklapanje ugovora o izmirenju dugova za struju u Fabrici akumulatora i naglašavaju da će dokazati da zakonski osnov za potpisivanje ugovora i izmirenje obaveza postoji.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.