Srbija lider u borbi protiv kriminala

Izvor: RTS, 24.Feb.2010, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija lider u borbi protiv kriminala

Zemlje u regionu ne učestvuju istim intenzitetom u borbi protiv organizovanog kriminala, a Srbija je vodeća u toj borbi, rekao predsednik Boris Tadić. Ne bi trebalo privatizovati EPS jer je to nacionalni resurs, istakao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da zemlje u regionu ne učestvuju istim intenzitetom u borbi protiv organizovanog kriminala i istakao da srpske snage bezbednosti sarađuju sa britanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i američkim partnerima.

"Postoje privatizacije koje kao predsednik Srbije nikada neću predložiti. To je privatizacija EPS-a, koja je kičma naše ekonomije i mi bismo taj nacionalni resurs morali da zadržimo za državu", rekao je predsednik Tadić. To se, prema Tadićevim rečima, odnosi i na gasnu privredu.

Tadić je istakao da ne treba ponavljati greške nekih zemalja koje su danas u Evropskoj uniji, kao što je, na primer, Slovačka koja sada ne može da utiče na distribuciju energenata i politiku cena energenata.

Predsednik Srbije je rekao da Vlada Srbije veoma ozbiljno razmatra mogućnost da se smanje obavezne rezerve, kako bi novac bio uložen u produktivne grane privrede, i da Vlada razmatra da u dogovoru sa guvernerom Narodne banke predloži novi paket ekonomskih mera.

Srpska vlast, kako je istakao, mora da vodi računa o tome da ukupni

javni dug ne bude previsok kako bi bila sačuvana makroekonomska

stabilnost i da Srbija ne dospe na spisak zemalja koje su u takozvanom

dužničkom ropstvu.

Srbija je sasvim sigurno vodeća zemlja u borbi protiv organizovanog kriminala u regionu, kaže Tadić u intervjuu za sutrašnji broj nedeljnika "Vreme" i ističe da Srbija ni po koju cenu neće odustati od sistemske borbe protiv organizovanog kriminala.

"Svi zajedno moramo da budemo svesni da nacionalnost aktera ne igra odlučujuću ulogu u ovom slučaju. Ovde je reč o međusobnom povezivanju kriminalnih grupa koje, nema nikakve dileme, ostvaruju ogromne profite preko šverca narkotika, naoružanja i ljudi", navodi Tadić.

Puštanje izvesnih osoba u Crnoj Gori, nakon privođenja u policiju, zato što Srbija nije poslala dokaze iz istrage vezane za njihovu povezanost sa balkanskim narkokartelom, Tadić je ocenio kao "ponašanje koje ovog trenutka niko ne može da razume" i izrazio nadu da će se ono u najskorije vreme izmeniti i da će saradnja biti uspostavljena.

Tadić je naveo da narko-karteli nanose štetu zemljama regiona i Evrope, koja se meri milijardama evra.

Predsednik Srbije smatra da odnosi sa Crnom Gorom nisu tako loši i da, s vremena na vreme, postoje nesporazumi.

Reakcije Srbije posle crnogroskog priznavanja nezavisnosti Kosova, Tadić je nazvao odbranom državnih interesa jer "priznanje Kosova, koje Srbija smatra delom svoje teritorije, pomaže ugrožavanju teritorijalnog integriteta naše zemlje".

Predsednik Srbije je ponovio da pitanje Kosova treba da bude rešeno obostrano prihvatljivim rešenjem do koga se može doći samo pregovorima i istakao da će Srbija učiniti sve da se pre datuma ulaska u EU reši to pitanje i da se više ne postoje konflikti na ovim prostorima.

"Srbija ne želi večni konflikt koji bi pre ili kasnije opet ugrozio naše nacionalne i građanske interese", naveo je Tadić i najavio nove inicijative nakon odluke Međunarodnog suda pravde u pravcu rešavanja konflikta i postizanja kompromisnog rešenja na pregovorima.

Važan konsenzus za rezoluciju o Srebrenici

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Tadić je istakao da bi bilo idealno kada bi oko rezolucije o Srebrenici bio postignut konsenzus i kada bi sve političke stranke glasale za, jer će taj dokument posvedočiti da su Srbija i njen parlament u stanju da iskažu saosećanje sa patnjom i nesrećom nevino stradalih u Srebrenici.

"Najvažnije je da se osudi taj svirepi zločin i da terminologija bude potpuno jasna u osudi samog zločina kao i u saosećanju sa patnjom nevinih žrtava iz drugog naroda", rekao je Tadić.

Izglasavanje pezolucije o Srebrenici je izuzetno važan u ukupnoj transformaciji našeg društva u civilno društvo, a osuda strašnog zločina koji je u svetu postao simbol stradanja u ratovima devedesetih biće i distanciranje od zločinaca koji su tvrdili da to čine u ime srpskog naroda.

"Srbija tim činom svakako podiže i svoj ugled i svoj regionalni kredibilitet", ocenio je Tadić, istakavši da je reč o "moralnoj obavezi koju imamo sami prema sebi".

Predsednik Srbije je istakao da će se sresti sa novim hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem tek kada posle toga budu mogli da ispostave nešto kao rezultat građanima u Hrvatskoj i u Srbiji.

Kao konkretne teme razgovora sa Josipovićem, Tadić je naveo pitanje obezbeđivanja povratka izbeglih Srba, povraćaj njihove imovine, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i razmenu mišljenja o kažnjavanju optuženih za ratne zločine i saradnji sa Haškim tribunalom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.