Socijalni dijalog umesto sukoba

Izvor: Politika, 11.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni dijalog umesto sukoba

Posledice ekonomske krize, ali i spore promene u energetskom sektoru ne mogu se rešavati po principu jačeg, tvrdi Franc Dolar, predsednik Energetskih sindikata jugoistočne Evrope

Vlada Srbije još traži kompromis u razgovorima sa sindikatima EPS-a povodom njihovih zahteva za povećanje mase zarada i nešto veća socijalna davanja. Od ishoda tog dijaloga umnogome zavisi ne samo urednost u snabdevanju domaćih potrošača >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << električnom energijom, već i socijalni konsenzus u toj kompaniji kada na dnevni red dođe restrukturisanje celog sistema.

Franc Dolar, predsednik Energetskih sindikata jugoistočne Evrope, kaže da se takvi problemi u Evropskoj uniji rešavaju socijalnim dijalogom uz poštovanje prava radnika. On smatra da su problemi u energetskom sektoru u ovom delu Evrope posledica prelivanja ekonomske krize i u ovaj deo privrede, ali da to ipak nije osnovni problem.

– U Srbiji, kao i u Crnoj Gori još nije došlo do valjanog restrukturisanja energetskog sektora. Sve zainteresovane strane treba da sednu i problem pokušaju da reše u partnerskom odnosu. Nevolja je što se svuda u svetu nesuglasice rešavaju po principu ko je jači. Poznata je činjenica da kapital, odnosno njegovi vlasnici, nije baš sklon da te i slične probleme rešava u pregovorima sa radnicima. Kapital to rešava po kratkom postupku, bez ili s veoma malo dijaloga, bez učešća radnika – tvrdi Dolar uz napomenu da su u svim državama problemi gotovo identični i da zaposleni uvek protestuju zbog radnih uslova ili plata. U poslednje vreme radnici dižu glas i zbog loše privatizacije ili zahteva za sklapanje kolektivnih ugovora.

Predsednik energetskih sindikata jugoistočne Evrope tvrdi da u EU rudari imaju različiti status i zato se ne može povući paralela između rudara u Poljskoj, Sloveniji ili u Nemačkoj. On napominje da sindikati u zemljama razvijenog kapitalizma imaju moderan sistem tripartitnog socijalnog dijaloga u kome učestvuju država, poslodavci i sindikati. Osim njih postoje i saveti radnika. Sve se čini da do štrajka ipak ne dođe, jer su štete po sve učesnike mnogo veće od bilo kakvog dogovora.

Dolar ističe da u našem regionu ima pozitivnih primera rešavanja problema rudara, mada je, dodaje, naš deo Starog kontinenta još opterećen mnogim političkim razmiricama, jer se kasni sa restrukturisanjem ili privatizacijom energetskog sektora.

– Zbog toga sindikati jugoistočne Evrope rade mnogo na takvim problemima. Preko Ministarskog saveta jugoistočne Evrope postigli smo da se u rešavanju takvih i sličnih problema uvede socijalni dijalog. U Bosni i Hercegovini se, recimo, razgovara o tome kako razrešiti probleme restrukturisanja i privatizacije u rudarstvu. Pozitivan primer se dogodio u rudniku „Stanari”. Strateški partner je uložio sredstva i iskustvo u rudnik i sada su već na pragu izgradnje nove termocentrale, koja će snabdevati ugljem upravo taj rudnik”, podsetio je Dolar.

Predsednik energetskih sindikata jugoistočne Evrope smatra da su sindikati ovog regiona već udruženi u energetski sindikat jugoistočne Evrope, čije je središte u Grčkoj.

– Sindikat rudara, međutim, još nije član ove organizacije, ali to nije nikakav problem. Ako nam se sindikati rudara obrate, sve ćemo uraditi da im pomognemo, naravno ako oni to žele, zaključio je Franc Dolar.

D. Spalović

[objavljeno: 12/01/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pregled štampe (12. 01. 2010.)

Izvor: RTS, 12.Jan.2010, 04:20

Politika: Socijalni dijalog umesto sukoba, Novosti: Tražim čvršće dogovore, Blic: Kraj ljubavne drame sa sonom kiselinom u očima, Press: Sekli prste pokojnicima i skidali prstenje, pišu beogradske dnevne novine..Socijalni dijalog umesto sukoba..Vlada Srbije još traži kompromis u razgovorima sa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.