Skuplji struja i gas

Izvor: BKTV News, 07.Jul.2012, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplji struja i gas

Posle vrelog leta sačekaće nas najverovatnije skuplji energenti. “Srbijagas” i EPS, koji gomilaju gubitke, najavljuju da će zvanično zatražiti poskupljenje struje i gasa. Odluka čeka novu vladu. Toplane smatraju da bi cene grejanja trebalo podići 30 do 40 odsto.
Na tropskim temperaturama teško je misliti o grejanju, ali se mora – jer kupovina energenata za zimu mnogo kasni. Energetska slika Srbije je zabrinjavajuća, daljinski sistemi, “Srbijagas” i EPS gomilaju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << gubitke, a potrošači sve teže izlaze na kraj sa računima.
I Direkcija za robne rezerve ovih dana blokirala je račune toplana, jer neke nisu platile mazut ni iz pretprošle godine. Poskupljenja grejanja, gasa i struje su, kažu, neminovna.
Toplane su prve tražile poskupljenje grejanja. Neke su već u junu podigle cene za 10 odsto ali to je malo. Prema najnovijoj kalkulaciji trebalo bi, kažu, 30 do 40 odsto. Dug toplana za gas, mazut i kredite premašuje 32 milijarde dinara, a od potrošača potražuju za trećinu manje.
Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije kaže da su obaveze bile veće u odnosu na potraživanja, pa se to nameće kao ozbiljan problem.
“Prevazilaženje ovog problema je, pre svega, u otklanjanju dispariterta cena enegenata i cene grejanja”, ističe Lečić.
U skladu sa zakonom, “Srbijagas” priprema zahtev za poskupljenje gasa ili će u protivnom, kako kažu, morati da se zadužuju, a to je za preduzeće neprihvatljivo. Dug potrošača premašuje 70 milijardi dinara.
Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da ne zna kako će to da naplate, a gas je trenutno 30 odsto jeftiniji nego što bi trebalo da bude.
“Ukupno gledano oko pariteta energenata na srpskom tržištu, uključujući tu i električnu energiju, to biti jedno od krupnih pitanja koje čeka novu vladu. Jer voditi socijalnu politiku na ovakav način da nikome ozbiljno ne pomažete a pri tom državu mnogo košta je nešto što treba promeniti”, rekao je Bajatović.
Dug za struju je još veći, oko 90 milijardi dinara. Ni poskupljenje struje neće biti iznenađenje jer je više puta najavljivano. I U EPS-u kažu da spremaju zahtev jer sa sadašnjim cenama, nema investicija.
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da će se od 1. oktobra primenjivati nova metodologije, prema kojoj će Regulatorna agencija za energetiku uraditi kalkulacije za nove cene električne energije.
U Agenciji za energetiku kažu da je analiza cena veliki posao i da čekaju zvanične zahteve od “Srbijagasa” i EPS-a.
“Ako energetski subjekti stvarno dokažu da su ti troškovi opravdani i da ne mogu bez njih da funkcionišu agencija će dati saglasnost. Ali prethodno mora da postoji dobra analiza i obrazloženje za sve te troškove”, rekao je Gordan Tanić iz Agencije za energetiku.
Po svoj prilici, posle vrelog leta sačekaće nas skuplji energenati. O procentu poskupljenja grejanja odlučiće svaki grad i opština za svoju toplanu. Cena struje i gasa, ipak će zavisiti od saglasnosti Vlade.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.