Simens modernizuje TE Nikola Tesla

Izvor: B92, 19.Apr.2011, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simens modernizuje TE Nikola Tesla

Beograd -- EPS i Simens potpisali su ugovor za modernizaciju nadzornog i kontrolnog sistema u TE "Nikola Tesla" B u Obrenovcu u vrednosti 9,3 miliona švajcarskih franaka.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je kazao da je to prvi deo ugovora ukupne vrednosti 28,6 miliona švajcarskih franaka, od kojih će 10,5 miliona donirati švajcarska vlada.

"Projektom je predviđeno povećanje efikasnosti u radu TENT-a B i zaštita životne sredine", istakao je Marković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodao da će taj projekat biti realizovan do 2013. godine.

U maju ponude za TE

Elektoprivreda Srbije očekuje da u maju dobije ponude strateških partnera nemačke kompanije RWE za TENT B3 i italijanskog "Edisaona" za "Kolubaru B", koje će imati snagu po 700 megavata. Investitori koji su zainteresovani za izgradnju termoelektrana u Kolubari i Obrenovcu već su nekoliko puta tražili produženje rokova za dostavljanje ponuda za izgradnju tih postrojenja kapaciteta od po 700 megavata.

Potpredsednik sektora za energiju Simensa u Švajcarskoj Reto Nauli kazao je da postoje ekonomski i ekološki razlozi za modernizaciju sistema TENTA B, čija je oprema zasterela.

On je objasnio da će biti smanjena emisija štetnih gasova i omogućena ugradnja najmodernijeg sistema, kako BI TENT B bio najefiksanija elektrana u sistemu EPS-a.

Nauli istakao da je TENT B "srce srpske proizvodnje struje", jer sa dva bloka po 620 megavata obezbedjuje proizvodnju jedne četvrtine struje u Srbiji.

Predstavnih švajcarske kancelarije za saradnu u Srbiji Arminio Rosić kazao je da će Švajcarska nastaviti da finansira projekte u Srbiji koji doprinose zaštiti životne sredine i poboljšanju energetske efikasnosti.

Švajcarska je, kako je dodao, u poslednjih 20 godina donirala više od 200 milon švajcarskih franaka za projekte u Srbiji.

On je najavio da će Srbija biti jedna od dve prioritne zemlje u regionu u koje će švajcarska vlada investirati.

EPS je danas potpisao ugovor sa konzorcijumom kompanija "Simens" u Švajcarskoj i Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.