Izvor: B92, 21.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja u oblasti energetike

Beograd -- Ministar energetike Srbije Petar Škundrić i hrvatski ministar privrede Damir Polančec, razgovarali su o jačanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

Škundrić i potpredsednik vlade i Polančec održali su juče kratki biznis energetski forum u zgradi Vladi Srbije u Beogradu. Forumu su prisustvovali i predstavnici deset javnih preduzeća iz dve zemlje, među kojima su NIS, EPS, "Srbijagas", INA, "Janaf" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i "Plinakro".

Na sastanku je razmatrana mogućnost zajdeničkih strateških i investicionih projekata, kao i mogućnost zajedničke kupovine električne energije na evropskim berzama.

Škundrić i Polančec istakli su i da je veoma važno da što pre počne realizacija panevropskog naftovoda, kao i da se poboljša saradnja javnih preduzeća.

"Republika Hrvatska i Republika Srbija ulažu napore da se pored obnovljivih interkonektivnih veza za prinos električne energije, realizuje i panevropski naftovod, koji je dobio prioritet i u Evropskoj komisji", naveo je Škundrić.

"Takođe, saglasili smo se da je velika važnost u međusobnom povezivanju gasovodima, zbog stvaranja povećane energetske stabilnosti", kazao je ministar energetike Srbije.

Polančec je objasnio da je "Srbijgas" zainteresovan za projekat koji se tiče naftnog gasa na ostrvu Krku, kao i da će se poboljšati saradnja hrvatske naftne kompanije INA i NIS-a.

"S obzirom na novi menadzment NIS-a razmatrano je pet točaka moguće saradnje izmešu hrvatske kompanije INA i NIS-a", rekao je Polančec.

"Neke točke ću posebno spomenuti, kao što je suradnja u maloprodaji u smislu plasmana proizvoda jedne i druge kompanije na hrvatskom, odnosno na srpskom trzištu. Isto tako, želim reći da NIS iskazuje rečju za većom suradnjom sa ’Janafom’, kompanijom koja se bavi trnsprotom nafte", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gasovod povezuje Srbiju i Hrvatsku

Izvor: Capital.ba, 20.Mar.2009, 21:37

BEOGRAD, Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić i potpredsjednik Vlade Hrvatske Damir Polanček ukazali su danas u Beogradu na veliki značaj međusobnog povezivanja dvije države gasovodima zbog stvaranja povećane energetske stabilnosti. Škundrić je rekao novinarima da su Srbija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.