ŠTA AKO STE DOBILI VISOK RAČUN ZA STRUJU: UPUTSTVO KAKO ULOŽITI REKLAMACIJU EPS-U

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Jan.2024, 06:41

ŠTA AKO STE DOBILI VISOK RAČUN ZA STRUJU: UPUTSTVO KAKO ULOŽITI REKLAMACIJU EPS-U

U poslednjim danima, veliki broj građana suočava se s izuzetno visokim računima za struju, neki čak do 600 odsto većim od uobičajenih iznosa. U ovakvim situacijama, Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva pruža korisne savete o tome kako podneti reklamaciju Elektroprivredi Srbije (EPS) i zaštititi svoja prava.
Prema preporukama Efektive, prvi korak je upućivanje pisanog prigovora >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << EPS-u, u kojem potrošač osporava visinu računa i upoređuje potrošnju s prethodnim mesecom ili istim periodom iz prethodne godine. U istom dokumentu, potrebno je zatražiti izveštaj o očitavanjima struje za poslednja tri meseca, s naglaskom na datumima očitavanja i stanju kilovatsati na strujomeru.
Dok EPS razmatra reklamaciju, potrošač ima pravo uplatiti nesporni deo računa, a u ovom slučaju, na uplatnici treba naznačiti da se uplaćuje nesporni deo računa za određeni mesec. Sporni deo ostaje za rešavanje unutar reklamacionog postupka, a ako EPS odbije reklamaciju, potrošač može razmatrati sudski put ili pokretanje postupka naplate preko izvršitelja.
Ukoliko EPS ne odgovori na reklamaciju u roku od osam dana, potrošač bi trebalo da obavesti Tržišnu inspekciju, koja ima ovlašćenje da kazni EPS ukoliko se utvrdi nepravilnost. Ako potrošač dobije odgovor od EPS-a, a objašnjenje ukazuje na nepravilno očitavanje struje, potrebno je proslediti odgovor Tržišnoj inspekciji, koja može naložiti otklanjanje nepravilnosti.
Ukoliko EPS prihvati reklamaciju, račun će biti korigovan, dok će odbijena reklamacija otvoriti mogućnost daljih pravnih koraka. Važno je napomenuti da, prema zakonu, EPS ne sme isključiti struju potrošaču zbog spornog duga.
Efektiva ističe da su ove zakonske odredbe već doprinele umanjenju računa za struju za gotovo 50 odsto potrošača nakon sličnog problema koji se dogodio u julu. Ovi koraci pružaju potrošačima snažan instrument zaštite njihovih prava i očuvanja finansijske stabilnosti u vreme visokih računa za struju.
Članak ŠTA AKO STE DOBILI VISOK RAČUN ZA STRUJU: UPUTSTVO KAKO ULOŽITI REKLAMACIJU EPS-U se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.