SRAMOTA: ODRAĆE NAS NA ELEKTRIČNIM BROJILIMA!

Izvor: Kurir, 06.Jun.2011, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRAMOTA: ODRAĆE NAS NA ELEKTRIČNIM BROJILIMA!

BEOGRAD - Opet nas udaraju po džepu! Još se prašina s kolubarskih kopova nije slegla, a Elektroprivreda Srbije planira masovno baždarenje električnih brojila!

BEOGRAD - Opet nas udaraju po džepu!

Još se prašina s kolubarskih kopova nije slegla, a Elektroprivreda Srbije planira masovno baždarenje električnih brojila!

- Umesto da konačno raspiše tender za nabavku novih, digitalnih brojila, EPS pod pritiskom lobija raznih moćnika odlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << javni konkurs. Do tada, plan je da se izbaždari 3,5 miliona brojila, koliko ih ukupno ima u Srbiji. Ako prosečno baždarenje košta 1.200 dinara, ukupan posao mogao bi da košta do 4.200.000.000 dinara ili 42.000.000 evra! To će u svakom slučaju plaćati građani, da li kroz račun za struju ili na drugi način, biće poznato - otkriva izvor Kurira iz vrha Vlade Srbije.

On navodi da u Srbiji ima skoro 80 odsto neočišćenih brojila i da to EPS može da bude veliki problem, jer neka „ukradu“ i do dva, tri odsto od ukupnog iznosa. Najčešće na štetu EPS.

Iz Direkciji poručuju da će, ukoliko dobiju povećan broj zahteva od EPS, angažovati „pravne subjekte koji mogu da dobiju ovlašćenje da proveravaju brojila“. Dakle - privatnike.

Oni tvrde da godišnje overe (stručan izraz za baždarenje) „od 300.000 do 500.000 brojila“, kako bi za 12 godina, što im je i zakonska obaveza, uspeli da zatvore krug.

Dragojlo Bažalac, bivši zamenik direktora EPS, za Kurir tvrdi da nije tačno da se uradi toliko podešavanja godišnje!

- Ne znam da li je 80 odsto brojila nebaždareno, ali više od pola sigurno jeste! Drugo, zaista je nemoguće da godišnje urade toliko. U najbolja vremena uspevali smo da izbaždarimo malo više od 150.000 - kaže Bažalac.

- Ako je brojilo nebaždareno - nije u funkciji i na njemu ne može da se meri potrošnja! Znači, na šteti može da bude EPS ako se brojčanik okreće sporije, ili građani ako se okreće brže i meri im veću potrošnju - zaključuje Bažalac.

Gde je logika?

Proces baždarenja odvija se tako što radnici distribucije, koji na lageru imaju od 20 do 50 brojila, skinu neispravno brojilo kada ga detektuju i potom ga zamene onim s lagera.

Naravno, istim modelom. Skinuto brojilo odnose u baždarnicu, poprave ga i žigošu.

Kasnije svoj žig dodaje i Direkcija za mere, i to naplaćuje do 1.200 dinara. Račune plaća EPS, ali našim novcem. Kad bi se godišnje baždarilo 300.000-500.000 brojila, to bi značilo da dnevno overavaju od 900 do 1.500 brojila?!

Cebalović ćuti

Kurir je u više navrata bezuspešno pokušavao da dobije odgovor od EPS na ovu temu. Još 26. maja obratili smo se direktoru Sektora za informisanje EPS Momčilu Cebaloviću, koji ni posle nekoliko pokušaja nije odgovorio ni na jedno pitanja.

Akcija već počela

Akcija baždarenja je, inače, uveliko počela. U poslednjih 10 dana širom Beograda osvanule su nalepnice na brojilima na kojima piše:

- Privremeno se zabranjuje upotreba merila, na osnovu člana 41, stava dva, Zakona o metrologiji, do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti. U potpisu: Republika Srbija, Ministarstvo ekonomije i Direkcija za mere i dragocenosti.

Šta je baždarenje

Svrha baždarenja je da se brojilo očisti i da okrećući se pokazuje realnu potrošnju. Ako se uprlja, onda se sporije okreće i pokazuje manju potrošnju. A može i da se okreće brže i da meri na štetu građana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.