Revitalizacija Đerdapa 1

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revitalizacija "Đerdapa 1"

Upravni odbor EPS-a odobrio revitalizaciju šest agregata hidroelektrane "Đerdap 1", uz povećanje snage svakog od njih sa 174 na 201 megavata. Početak radova na jesen.

Početak revitalizacije hidroelektrane "Đerdap 1" planiran je za 1. septembar. Upravni odbor EPS-a odobrio je povećanje snage šest agregata hidroelektrane sa 174 na 201 megavata, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Elektroprivrede Srbije.

Odluka o poboljšanju agregata, kao i odluka o povećanju snage četiri glavna transformatora, uključujući i pomoćne sisteme, doneta je u sredu na sednici UO EPS-a.

Sastavni deo odluka čini Ugovor o revitalizaciji hidroagregata sa povećanjem instalisane snage za "Đerdap 1" (potpisan 29. marta 2003. godine), kao i sedam dosadašnjih dopuna.

Upravni odbor EPS-a odobrio je da se uz osnovni ugovor iz 2003. godine potpiše i najnovija, osma, dopuna kojom se utvrđuje ukupna vrednost radova i rešavaju sva sporna pitanja.

Ukupna vrednost revitalizacije postojećih hidroagregata HE "Đerdap 1" iznosi 167.760.000 dolara.

Najveći deo, oko 139,8 miliona dolara, predstavlja vrednost radova koje će izvoditi ruska kompanija "Silovije mašini", dok je ostatak od gotovo 28 miliona dolara vrednost radova koje će samostalno realizovati Privredno društvo HE "Đerdap 1".

Sredstva za finansiranje tih radova biće obezbeđena tako što će iznos od 100.511.390 dolara biti plaćen na teret klirinškog duga u skladu sa Međudržavnim sporazumom Srbije i Ruske federacije od 27.aprila 2007. godine.

Preostali iznos od 67.248.610 dolara obezbediće PD HE "Đerdap 1" koja će biti izdvojena programom za finansiranje ugovorenih radova.

Najpovoljniji uslovi

Revitalizacija šest hidroagregata HE "Đerdap 1" odvijaće se u periodu od 2009. do 2015. godine.

Pitanje uslova, roka i načina vraćanja sredstava klirinškog duga Ruske federacije, iz kojih se finansira nabavka opreme, regulisaće se u skladu sa odlukama nadležnih organa Srbije, navedeno je u saopštenju.

Za donošenje odluke o unapređenju hidroelektrane važan je zaključak Vlade Srbije od 26. februara 2009. godine, kojim je usvojen izveštaj Komisije za rešavanje spornih pitanja nastalih u vezi sa realizacijom osnovnog ugovora.

Zaključkom je potvrđeno da sadržina usaglašenog teksta dopune broj osam osnovnog ugovora sa ruskom stranom, obezbeđuje nastavak radova po najpovoljnijim uslovima.

Odluka UO EPS-a upućena je Vladi na saglasnost i biće pravosnažna kada Vlada da potrebnu saglasnost.

Partneri za revitalizaciju uskoro će potpisati dopunu osmog osnovnog ugovora, čime će biti stečeni uslovi da na jesen počne revitalizacija "Đerdapa 1".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.