Novosti: EPS planira širenje u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2017, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: EPS planira širenje u regionu

Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja delova distribucija u susednim zemljama, pišu u današnjem izdanju "Novosti".

Na čelu komisije je ministar privrede Goran Knežević.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević rekao je za "Novosti" da je to stara ideja.

"Planira se da se kupe distribucije u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nas najviše interesuje je mogućnost razvoja hidroenergije i struje koju bismo dobijali na taj način. Republika Srpska nam je posebno interesantna baš iz tog razloga jer sa njima delimo Drinu, a imamo i mogućnost širenja na celu Bosnu i Hercegovinu. EPS-u bi se ova investicija i finansijski isplatila jer bi imao mogućnost da prodaje struju u regionu", rekao je Kovačević.

Kako je naveo, kupovinom dela Elektroprivrede Republike Srpske mogli bi da se ubrzaju mnogi zajednički projekti.

On je kazao da je među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine izgradnja tri hidroelektrane na srednjem toku Drine.

"Investicije su vredne 870 miliona evra, a pogon bi trebalo da ima snagu 320 megavata. Ipak ceo projekat je na čekanju zbog imovinskih problema u BiH i različitog stava Federacije i Republike Srpske ko treba da rukovodi poslom", rekao je Kovačević.

On je dodao da će se kupovina najverovatnije izvesti po modelu koji je već viđen u slučaju preuzimanja Telekoma Republike Srpske.

Vlada Srbije je započela širenje u elektrosisteme regiona još pre više od godinu dana kada je Elektromreža Srbije kupila deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 13,8 miliona evra, podsećaju Novosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

EPS kupuje Elektroprivredu Republike Srpske?

Izvor: Večernje novosti, 22.Feb.2017

Vlada formirala komisiju koja razmatra preuzimanje distribucija u komšiluku. Preuzimanje bi ubrzalo izgradnju hidroelektrana na Drini ELEKTRORPIVREDA Srbije planira širenje u region. Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.