Rekordna potrošnja struje

Izvor: Studio B, 13.Jul.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna potrošnja struje

U Srbiji je 11. jula ostvaren dnevni rekord u letnjoj potrošnji struje, 87,09 miliona kilovat-sati, a očekuje se da on bude oboren već sutra, kada se predviđa da će, biti potrošenio 88,5 miliona kilova-sati, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Najveći uticaj na skok potrošnje za oko 10 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju u ovom periodu ima rad sve većeg broja klima uređaja.

U odnosu na letnji prosek, kada se klima uređaji sporadično koriste, potrošnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << struje je veća za sedam do osam miliona kilovat-sati, a za tu dodatnu potrošnju, EPS mora da angažuje blok od 300 megavata.

Svakog dana za rad tog bloka, koji podržava rad klima uređaja, potrebno je da se sagori 11.000 tona uglja. Od ukupne snage elektrana, koje trenutno rade i nisu u remontu, samo klima uređaji angažuju, u periodu od 10:00 do 15:00 sati, kad je opterećenje najveće, čak 12 odsto kapaciteta EPS.

Do ovog leta ostvarena maksimalna dnevna letnja potrošnja bila je 86,9 miliona kilovat-časova, 16. jula 2010. godine, kada je maksimalna temperatura bila 33,8 stepeni Celzijusa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.