Rekonstrukcija HE Bajina Bašta

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija HE Bajina Bašta

Perućac -- U Hidroelektrani (HE) Bajina Bašta u Perućcu počela je rekonstrukcija te hidroelektrane, u koju će biti uloženo 65,5 miliona evra.

Revitalizacija četiri agregata u elektrani Bajina Bašta trajaće do 2013. godine. Kreditom nemačke KfW banke obezbeđeno 30 miliona evra, dok će 35,5 miliona evra uložiti EPS iz prihoda od prodaje električne energije.

Posao revitalizacije HE Bajina Bašta na tenderu je dobila firma "Andritz Hidro" iz Austrije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa kojom je sklopljen ugovor novembra 2007. godine.

Značajan deo poslova poveren je domaćim firmama: ABS "Minel", Institut "Mihailo Pupin", "Goša-Montaža" iz Smederevske Palanke, ATB "Sever" iz Subotice i "Elektroizgradnja" iz Bajine Bašte. Vrednost poslova koje će da obave domaće firme je 18 miliona evra.

Najpre će biti revitalizovan prvi generator koji će biti deset meseci van pogona. U probni rad će biti pušten krajem februara 2010. godine, da bi nakon toga u revitalizaciju ušao i drugi agregat. Revitalizacija generatora tri i četiri počeće na proleće 2011, odnosno 2012. godine, tako da će početkom 2013. godine HE Bajina Bašta biti potpuno obnovljena.

Snaga hidroelektrane Bajina Bašta nakon toga biće uvećana 54 megavata - sa sadašnjih 368 ona će se povećati na 422 megavata. Radni vek hidroelektane biće produžen za 30-40 godina, njen rad će biti pouzdaniji, a ulaganja u održavanje elektrane manja. HE Bajina Bašta je za 42 godine rada proizvela oko 63 milijarde kilovat-časova električne energije.

Srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je ponovio da je "Srbija započela investicioni ciklus u oblast elektroenergetike u toku kojeg će u narednih pet do sedam godina uložiti devet milijardi evra".

Prema njegovim rečima, u nove kapacitete biće utrošeno oko pet milijardi evra, dok će za kapitalne remonte i redovno održavanje, uključujući i potrebne radove u vezi sa zaštitom životne sredine biti izdvojeno oko četiri milijarde evra.

On je izrazio zadovoljstvo što će u obnovi HE Bajina Bašta učestvovati veći broj domaćih kompanija. "Svaki zahvat u oblasti energetike treba i mora da pruži mogućnosti našim kompanijama da se uposle, da stvaramo nove vrednosti i na taj način prebrodimo efekte ekonomske krize koja je pogodila i našu zemlju", rekao je Škundrić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas kaže da je Nemačka od 2000. godine u okviru bilateralne privredne saradnje za Srbiju izdvojila 700 miliona evra i napominje da je najveći deo tih sredstava, oko 350 miliona evra namenjen podršci srpskom energetskom sektoru.

"Cilj je da se Srbija, kao članica jugoistočne energetske zajednice, podrži u naporima da obezbedi efikasniju proizvodnju i iskorišćenost energije, kao i da se pruži pomoć u sprovodjenju evropskih ekoloških standarda", naveo je Mas i dodao da će nemačka savezna vlada sa sredstvima u iznosu od 70 miliona evra, podržati i revitalizaciju još jedne drinske elektrane, hidroelektrane Zvornik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela rekonstrukcija HE Bajina Bašta

Izvor: EMportal, 02.Jun.2009

U Hidroelektrani (HE) Bajina Bašta u Perućcu danas je počela rekonstrukcija te hidroelektrane, u koju će biti uloženo 65,5 miliona evra.

Nastavak na EMportal...

Obezbeđeno 65,6 miliona evra

Izvor: Danas, 02.Jun.2009

U prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića, generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dragomira Markovića, ambasadora Nemačke Volframa Masa i Austrije Klemensa Koje, juče su počeli radovi na revitalizaciji Hidroelektrane Bajina Bašta. Ovaj posao vredan 65,5 miliona evra...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.