Izvor: Radio 021, 11.Dec.2018, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnicima EPS-a za Novu godinu "trinaesta plata"

Svaki radnik u "Elektroprivredi Srbije" dobiće do kraja godine po 35.000 dinara.

Iako se u javnosti ovaj iznos naziva "trinaestom platom", bonusom ili čestitkom za Novu godinu, u Sindikatu EPS-a kažu da je reč o raspoređenoj dobiti preduzeća iz 2015. godine.

"Trebalo je da svaki zaposleni dobije po 50.000 dinara, jer toliko novca ima, ali je sa vladom dogovoreno da to bude ipak po 35.000 dinara", kaže za Politiku Milan Đorđević, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Sindikata radnika ovog javnog preduzeća.

"Razgovori o podeli dobiti intenzivno se vode od februara ove godine. I tek su se pre dva dana dogovorili iznosi. Za raspored dobiti iz 2016, 2017. i ove godine, razgovaraće se u narednoj", navodi Đorđević.

Na pitanje da li očekuje da će ova raspoređena dobit biti dodatni razlog da se nađu na tapetu Fiskalnog saveta, čiji je predsednik Pavle Petrović pre dve nedelje prozvao ovo javno preduzeće da krajem 2014. nisu, kao i sva druga javna preduzeća smanjili plate 10 odsto, što se vidi iz njihovih finansijskih izveštaja, Đorđević kaže da to nije tačno.

"Na sastanku s ministrom finansija SInišom Malim otvoreno sam pitao zašto neko od njih nije demantovao Fiskalni savet, jer je Ministarstvo finansija to koje odbrava sve finansije EPS-a, te da je bilo nekih nepravilnosti oni bi prvi upozorili EPS", navodi prvi čovek sindikata.

On kaže da mu nije jasno zašto bilo ko ima nešto protiv raspodele dobiti od po 35.000 dinara kada se javno zna da je samo za deset meseci ove godine EPS u državnu kasu po osnovu baš tog umanjenja plata od 10 odsto inkasirao 3,4 milijarde dinara.

"Ako punimo budžet u redu je da dajemo i zaposlenima. Ono što, međutim, nije u redu to je da EPS finansira RTS kroz TV pretplatu i da za taj javni servis ima svakog meseca 100 odsto naplatu zahvaljujući EPS-u, iako ni EPS nema toliku naplatu struje. Kome to EPS puni džepove i zašto to nikome nije jasno", kaže on.

Prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a, kaže za Politiku da se dobit iz 2015. godine tek sada raspoređuje, jer je vlada stalno imala neki novi razlog da se o ovoj temi ne razgovara, pa se to nedopustivo odužilo.

"Prvo se čekalo na usaglašavanje svih ministarstava, što najduže traje, pa je bivši ministar finansija podneo ostavku, pa je sve moralo ispočetka. Za to sve to vreme druga javna preduzeća su svoju dobit delila, na šta imaju zakonsko pravo", objašnjava Kovačević.

Upitan da li je tačno da su sindikati pred ovaj razgovor s nadležnim ministarstvima imali i spreman papir da će "Kolubara" stupiti u štrajk, ukoliko ne bude bio postignut dogovor o raspodeli dobiti, Kovačević potvrdno odgovara.

"Kada su sindikati videli da se cela stvar toliko odužila rekli su mi da moramo vladi da skrenemo pažnju na naše radnike i na nas. A znaju da će vlada sigurno reagovati ukoliko se pomene štrajk. Ja ih u svemu tome podržavam i to sam im i rekao", kaže on.

S tim što, dodaje, EPS ima još mnogo veće probleme od podele dobiti, a to je kako uposliti nove radnike u proizvodnji, pre svega u rudnicima, jer ih je toliko malo da rade spojeno po dve smene. Pri tome je zabrana zapošljavanja produžena do kraja naredne godine.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Radnicima EPS-a za Novu godinu 35.000 dinara

Izvor: NoviSad.com, 12.Dec.2018, 10:30

Svaki radnik u „Elektroprivredi Srbije“ dobiće do kraja godine paketić, odnosno uplatu u iznosu od po 35.000 dinara. Iako se u javnosti ovaj iznos naziva trinaestom platom,..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.