Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici EPS-a vratili se u trafostanicu

U trafostanicu u Štrpcu, koju su jutros, uz podršku pripadnika Kosovske policijske službe, nasilno preuzeli pripadnici KEK-a, vratili se radnici EPS-a. Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović kaže da su radnici vratili zahvaljujući protestu Srba iz te opštine.

Četrnaest radnika Elektroprivrede Srbije vratili su se u trafostanicu u Štrpcu, koju su jutros, uz podršku pripadnika Kosovske policijske službe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasilno preuzeli pripadnici Kosovske elektroenergetske korporacije, izjavio je predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović najoštrije je osudio "primenu sile i nasilno zauzimanje" trafostanice pogotovo jer se desilo u trenutku kada je rešenje problema bilo na pomolu.

"Smatram da je to akt koji će uneti dodatni nemir među stanovništvo, koje je inače izmučeno dugotrajnom nestašicom i isključenjima struje, što takođe predstavlja svojevrstan pritisak na te ljude", rekao je Ivanović u izjavi za Internet portal RTS-a.

Ivanović je zatražio od obe strane da hitno nađu rešenje u vezi sa plaćanjem računa kao i u slučaju sukoba oko trafostanice, kako bi se normalizovao život lokalnog stanovništva.

"Nasilje ne može da donese ništa dobro i zato apelujem na KEK da se povuče i da se do rešenja dođe u razgovorima sa legalnim organima Srba u toj opštini, odnosno sa predsednikom Opštine i vladajućom garniturom", rekao je Ivanović.

Mihajlović je rekao da su se u popodnevnim časovima ispred trafostanice masovno okupili Srbi iz te opštine i da su pripadnici kosovske policije, zajedno sa radnicima KEK-a, bili primorani da napuste taj objekat.

Mihajlović je dodao da su današnji razgovori predstavnika Srba iz Štrpca i radnika KEK-a o snabdevanju strujom propali.

Prema njegovim rečima, predstavnici KEK-a nisu odustali od svojih maksimalističkih zahteva, a to je nadležnost nad trafostanicom u Štrpcu i potpisivanje kolektivnih i pojedinačnih ugovora sa tom korporacijom, kako bi se ponovo uspostavilo napajanje strujom te opštine.

Opština Štrpce bez struje je od 30. juna. Žitelji te opštine su prvih deset dana bili su pod jakim režimom redukcija i struju su imali samo od ponoći do sedam časova ujutru, a od 11. jula su u potpunosti bez električne energije.

Između radnika Kosovske elektroenergetske korporacije i okupljenih Srba u Štrpcu, koji su protestovali zbog nasilnog upada radnika KEK-a u lokalnu trafostanicu, nalazio se kordon pripadnika Kosovske policije.

Radnici KEK-a, uz pomoć pripadnika KPS-a obili su i nasilno zauzeli trafostanicu, koja je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Mada su pružali otpor, niko od 14 radnika EPS-a nije povređen.

Sporni kolektivni ugovori sa KEK-om

Upravnik trafostanice u Štrpcu Tinko Davidović izjavio je da je četrnaest radnika EPS-a, koji su radili u trafostanici Štrpce, bukvalno bilo isterano sa radnih mesta.

"Došli su radnici KEK-a i uz pomoć pripadnika Kosovske policije, nakon što su presekli lanac na kapiji i vratima, ušli u objekat odakle smo isterani. Situacija je napeta, ljudi su se okupili ispred trafostanice", rekao je, ranije danas, Davidović.

Današnji incident usledio je nakon što su se čelnici opštine Štrpce i predstavnici sela, u prisustvu predstavnika javnih preduzeća iz Srbije dogovorili da na sastanku da Srbi potpišu kolektivne ugovore sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom (KEK).

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović u izjavi Tanjugu naveo je da su se rukovodstvo i meštani sela odlučili na takav potez posle preporuke Ministarstva za Kosovo i Metohiju u kojoj se kaže "da Srbi iz opštine Štrpce treba da pristupe potpisivanju kolektivnih ugovora".

"Došlo je do podele stavova među predstavnicima sela jer je prethodni stav Ministarstva bio da se ugovor ne potpiše. Nakon duže rasprave, odlučeno je da selo ovlasti dva predstavnika koji će u ime svih sela stupiti u kontakt sa KEK-om i potpisati kolektivni ugovor", rekao je Mihajlović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.