RTB ILI EPS, PITANJE JE SAD?

Izvor: MC Bor, 14.Jun.2011, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB ILI EPS, PITANJE JE SAD?

Bor, 14.jun
Još se ne zna tačno, iako je otplata otpočela, koliki su dugovi RTB-a EPS-u za utrošenu struju Autor: B.F.
U „Jugoistoku“, prvi kvartal (izašao u maju), kako piše u zaglavlju ovog lista Elektoprivrede Srbije, pažnju pobuđuje tekst naslovljen „RTB ili EPS“ u kojem se na stručan način objašnjava problem ogromnog >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << dugovanja borskog kombinata bakra za utrošenu struju.  Povod je da je RTB, od septembra prošle godine, nakon 22 meseca pauze,  počeo sa razduživanjem obaveza: na račun EPS-a uplaćeno je 369.968.327 dinara. Kombinat bakra,dakle,  u proseku ze struju mesečno troši 185 miliona dinara. Plaćanje po mesečnim fakturama ne znači da se servisiraju i kamate. To je, primerice, na dan 28. februara ove godine,  dovelo do povećanja duga Basena kao direktnog kupca i to na iznos od  4.707.849.550 dinara.
-Zaključak se nameće: dug se uvećava. Tu su i zaostale kamate od 770.689.468 dinara. Veliki iznos kamate od 50 miliona dinara na mesečnom nivou rezultat je narsale osnovice dugovanja. Zbog novih zakona o energetici, EPS je primoran  da od Bora što pre naplati potraživanja od gotovo 50 miliona evra  – piše Topmica Klikovac u autorskom članku .
U EPS smatraju da zaista nema mesta  neopravdanom nerazduživanju RTB, jer su cene bakra i zlata na Londonskoj barzi astonomske. Ukoliko se deo tih sredstava ne usmeri na vraćanje dugova EPS-u, moralo bi se posegnuti za najrigoroznijim merama kao što je isklučenje struje, što se jedanput i dogodilo. Šteta bi, sa svakim odugovlačenjem reševanja ovog probelma, za EPS bila ogromna. Zao se s pravom pred ovo preduzeće postavlja pitanje – kuda i kako dalje?
Iz RTB-a je i nedavno prostorujala informacija da se dugovi EPS-u od septembra prošle godine mesečno izmiruju i da je reč o prosečnih 200 miliona dinara. Zašto se onda, ako je tako, bune u „Jugoistoku“ i postavljaju otvoreno pitanje RTB ili EPS?

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.