Puno obećanja, malo kilovata

Izvor: B92, 12.Jul.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puno obećanja, malo kilovata

Beograd -- Skoro svakog dana najavljuje se pokretanje neke nove male hidroelektrane ili vetroparka, ali je u realnosti put od najave investicije do gradnje veoma dugačak.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora kod nas tek na početku. EPS je potpisao ugovore za osam malih HE.

Prvi novac za "zelene" kilovate proizvedene u tih osam privatnih HE njihovi vlasnici dobiće početkom avgusta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Značajno je što će na osnovu podsticaja vlasnici malih HE za svaki kilovat dobijati 9,7 evrocenti, što je tri puta više nego do sada.

"Primena podsticaja za proizvodnju struje iz ovih osam malih HE počela je početkom jula, a za sada nema novih zahteva investitora koji traže poptisivanje ugovora", kaže Dragan Vlaisavljević, direktor Direkcije za trgovinu električnom energijom u EPS.

Nema zloupotreba (?)

"Država je odredila atraktivne tarife, ali povlašćeni moraju da poštuju propise" , kaže Dejan Stojadinović, pomoćnik ministra energetike za obnovljive izvore i dodaje da ukoliko se utvrdi kršenje obaveza, proizvođač gubi status i raskida ugovor sa EPS. U Ministarstvu ukazuju da ograničenja za podsticaje postoje samo za vetar i solarnu energiju, jer će samo pet megavata solarne dobijati 23 evrocenta za kilovat. Kod vetra podsticaji će biti sve dok se ne dostigne kapacitet od 450 megavata.

Ministarstvo energetike i EPS ovih dana usaglašvaju konačnu verziju ugovora za otkup struje iz elektrana za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Već postoji jedan investitor iz Lučana sa zahtevom za sklapanje takvog ugovora.

Radoje Radojković iz Raške već osam godina prodaje EPS-u struju iz svoje dve male hidroelektrane i za kilovat-sat je dobijao 3,25 dinara, a od avgusta će dobijati čak tri puta više, tačno devet evrocenti.

"Ugovor sam potpisao na 12 godina, zadovoljan sam i nadam se da će EPS ispoštovati sve što je predviđeno", kaže Radojković, koji je vlasnik prve privatne legalne hidrocentrale u Srbiji snage 45 kilovata.

"Loše je što je procedura komplikovana i dugo traje, ali u naredna dva meseca planiram i da krenem u gradnju još jedne male HE od 900 kilovata u Jošaničkoj banji", navodi Radojković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EPS: Podsticaji za "zelene" kilovate povećani tri puta

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jul.2010

BEOGRAD - Prvi novac za “zelene” kilovate proizvedene u tih osam privatnih HE njihovi vlasnici dobiće početkom avgusta. Značajno je što će na osnovu podsticaja vlasnici malih HE za svaki kilovat dobijati 9,7 evrocenti, što je tri puta više nego do sada.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.