Izvor: Magyar Szó, 25.Sep.2014, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremeno ispražnjena stovarišta uglja

Nakon prohladnog leta i prava jesen je stigla prilično rano. Iako se tokom dana živa u termometru penje i do 20, skoro 25 stepeni, noći su već hladne. Iako nekolicinu vremenske prilike nisu stigle nepripremljene, mnogi tek sad planiraju da nabave ogrev za zimu. Ovih dana se ugalj rekordnom brzinom rasprodaje na stovarištima, a jedan od razloga je zabrana EPS-a za prodaju uglja građanima kako bi rudnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Kolubara i Kostolac obezbedili dovoljno uglja za zimsko funkcionisanje termoelektrana. Ova odluka je izazvala priličnu pometnju, jer stovarišta potrebne količine uglja sad moraju nabavljati iz inostranstva.

Kišno leto je otežalo i seču drva, voda je nakvasila puteve, tako da se kamioni ne mogu popeti na strme i klizave planinske puteve. Sve je to rezultiralo da ni drva za ogrev ovih dana nema dovoljo, no to ne znači da neće ni biti.

Na većini stovarišta u Subotici kažu da postoje problemi oko nabavke uglja i drva za ogrev i da su im zalihe prodate skoro u celosti, na svakom smo isto tako dobili informaciju da čekaju naručenu robu koja će stići ovih dana, a to znači da će biti i uglja i drva, a ako se i te količine prodaju, ponovo za nekoliko dana će stići nove porudžbine.

Na pojedinim stovarištima se pravi lista zainteresovanih koji drva dobijaju na osnovu porudžbine. Na ovim mestima računaju na najmanje dve nedelje da se drva nađu i u slobodnoj prodaji.

Uglja iz Kolubare i Kostolca, naravno, nema, a pošto sva stovarišta ugalj uvoze iz Bosne i Hercegovine, mora se čekati na isporuke. Tona uglja iz Stanara se može kupiti za 9.400 ili 9.900 dinara po toni, cena lignita je 9.500 dinara, cena suvog uglja je nešto viša od 13.000 dinara, a cena uglja iz Banovića se kreće između 13.200 i 13.800 dinara. Jedno subotičko stovarište očekuje ugalj i iz Kovina čija će cena biti 7.200 dinara za tonu.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.