Pozorišta u mraku

Izvor: RTS, 30.Okt.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorišta u mraku

Zbog neplaćenih milionskih računa, Atelje 212 i Pozorište na Terazijama bez struje. Iako u Ateljeu tvrde da su imali nekoliko uspešnih sastanaka sa rukovodstvom EPS-a, u "Elektrodistribuciji Beograd" kažu da im se niko nije javio.

Zbog neizmirenih milionskih računa za struju, Ateljeu 212 i Pozorištu na Terazijama tokom dana isključena je struja, pa uključena uoči predstava. Iz "Elektrodistribucije Beograd" poručuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se dugovi mogu otplaćivati na rate, ali da tome mora da prethodi dogovor.

Na pozornici je i usred dana mrak. Zbog dugovanja od ukupno više od 13 miliona dinara, Ateljeu 212 i Pozorištu na Terazijama tokom dana isključena je struja. Obe ustanove saglasne su da im je teško da redovno finansiraju velike rashode, uprkos tome što se izdržavaju iz gradskog budžeta.

"Pozorište na Terazijama duguje u ovom trenutku 5,6 miliona dinara i to je dug koji je počeo da se skuplja 2010-2011. Svakog meseca grad je uplaćivao redovno sredstva za struju, pa je onda uplaćivao malo manje i onda kako smo mi dobijali manje novca tako smo ostajali dužni Elektrodistribuciji", kaže Željko Jovanović, član Pozorišta na Terazijama.

U Ateljeu 212 kažu da poslednjih godinu dana redovno izmiruju obaveze i da je reč o dugovima koji su nastali ranije.

Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović kaže da nisu situaciji kao ni drugi teatri u Beogradu da od materijalnih troškova što dobijaju i od sopstvenih zarada plaćaju iznose za električnu energiju.

"Ja očekujem da će se ovaj problem rešiti između našeg osnivača Skupštine grada i 'Elektroprivrede Srbije', a ono što mi možemo da ponudimo to je da odigramo predstave za preostali dug", kaže Mladenović.

Iako u Ateljeu tvrde da su imali nekoliko uspešnih sastanaka sa rukovodstvom EPS-a, u "Elektrodistribuciji Beograd" kažu da im se niko nije javio.

"Devet od deset pozorišta u Beogradu javilo se 'Elektrodistribuciji Beograd', sklopili su neke protokole o plaćanju duga na rate.  Atelje je isključen za dug od preko 8 miliona i 300 dinara i niko iz Ateljea se nije javio, nije obratio 'Elektrodistribuciji', a da su došli i pokazali neku dobru volju mi bismo ih uključili kao sve ostale potrošače", kaže Sandra Alagić iz "Elektrodistribucije Beograd".

Da li su pozorišta novac koristila namenski, još se ne zna. Iz Grada poručuju da su uplate iz budžeta bile redovne.

"Sekretarijat prebacuje redovno novac za tekuće troškove na mesečnom nivou na osnovu dobijenih računa. Ustanovama je ostavljeno da same nađu način za naknadu dugovanja. Nije zanemarljivo da je gradonačelnik odlukom u 2011. godini dao 15 miliona dinara iz budžetske rezerve za sva gradska pozorišta da se pokriju zaostali materijalni troškovi. Ove godine, takođe, gradonačelnik je obezbedio donaciju za ustanove kulture", navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu dostavljenog RTS-u.

Dok se Gordijev čvor ne rastpetlja, pozorišta su saglasna u jednom – ako struje ne bude, igraće uz pomoć agregata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U mraku Atelje 212 i Pozorište na Terazijama

Izvor: Večernje novosti, 31.Okt.2012, 00:10

DVA beogradska pozorišta, Pozorište na Terazijama i Atelje 212, u utorak su tokom dana ostala bez struje zbog neizmirenih dugova, a već u sredu bi u istoj situaciji moglo da se nađe i treće - Jugoslovensko dramsko pozorište.Kako "Novosti" saznaju, beogradski teatri tokom dana su radili u otežanim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.