Potrebne strukturne promene u EPS-u

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebne strukturne promene u EPS-u

EPS čine javno preduzeće i 13 privrednih društava u kojima je 31.200 zaposlenih, od toga je 600 direktora. Prvi čovek Elektroprivrede napominje da on njima nije direktor i da je zbog toga sistem neefikasan i neracionalan.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović kaže da, iako ne može direktno da donosi odluke, u okviru distribucija vrši pritisak na same direktore. 

"Direktori u okviru sistema podeliće odgovornost, poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Obradović.

Prema sadašnjoj organizaciji, EPS nema ovlašćenja da organizuje rad unutar privrednih društava i zbog toga, kažu, kompanija godišnje gubi 36.000.000 evra. Umesto jednom, isti administrativni posao radi se 14 puta. Odnosno, svako zavisno društvo za sebe, plus EPS u celini.

Analitičar Novog magazina Mijat Lakićević smatra da je sigurno bilo otpora da se EPS-om upravlja iz jednog centra "jer svako tu želi da zadrži neku svoju nišu pošto se tu prave onda i poslovi".

"EPS u celini treba da bude postavljen kao preduzeće čiji je osnovni zadatak profit", ističe Lakićević.

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Petar Đukić kaže da EPS mora da se revitalizuje održivo i na dugoročnoj osnovi. "On mora bitno da smanji troškove, mora domaćinski da posluje i mora da bude izložen konkurenciji", rekao je Đukić.

Sve analize pokazuju da Srbija ima najnižu cenu struje zbog čega i nema investicija. U Agenciji za energetiku kažu da cena mora biti tržišna, ali i da se moraju zaštititi najsiromašniji.

"Ko se greje na drva i ugalj - najsiromašniji. Dakle ovom cenom struje, niskom cenom struje, zapravo se pomaže najbogatijim slojevima", rekao je Lakićević.

Đukić ne očekuje ogromna poskupljenja. "Činjenica je da električna energija mora konstantno da poskupljuje", rekao je Đukić.

Struja je poslednji put poskupela prošlog avgusta za 10 odsto. Podsetimo, od Nove godine i domaćinstva će moći da biraju od koga će kupovati struju.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potrebne strukturne promjene u EPS-u

Izvor: Capital.ba, 16.Jul.2014, 08:41

BEOGRAD, Elektroprivreda Srbije čine javno preduzeće i 13 privrednih društava u kojima je 31.200 zaposlenih, od toga je 600 direktora. Prvi čovjek Elektroprivrede napominje da on njima nije direktor i ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.