Potpisan predugovor o obnovi termoelektrane Kostolac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2010, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan predugovor o obnovi termoelektrane Kostolac

BEOGRAD - Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS), Termoelektrane i kopa Kostolac i kineske nacionalne mašinsko-energetske kompanije CMEC potpisali su danas predugovor vredan 1,2 milijarde dolara o obnovi i dogradnji termoelektrane Kostolac.

"Ugovor o kreditiranju tog posla trebalo bi da bude potpisan u narednih nekoliko meseci, dok bi ugovori o izvođenju radova bili potpisivani po fazama", rekao je srpski ministar energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Petar Škundrić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je dodao će radovi početi ove godine, a planirano je da se završe do kraja 2015. godine.

Saradnja Kine i Srbije u obnovi termolektrane Kostolac, kako je podsetio Škundrić, deo je međudržavnog sporazuma, potpisanog u avgustu prošle godine u Pekingu, tokom posete najviše državne delegacije Srbije.

Paket projekat

Paket projekat o obnovi i dogradnji kapaciteta kostolačke termoelektrane predviđa revitalizaciju dva postojeća bloka B1 i B2 od po 350 megavata (MW), "odsumporavanje" ta dva bloka i povećanje kapaciteta površinskog kopa DRMNO na 12 miliona tona godišnje sa izgradnjom novog bloka B3.

Škundrić je naveo da će se projekat finansirati kreditom kineske Eksim (Exim) banke u iznosu od 85 odsto, što je 1,06 milijardi dolara. Godišnja fiksna kamata na tu pozajmicu biće tri odsto, a otplaćivaće se 15 godina, sa grejs periodom od pet godina. Preostalih 15 odsto potrebnih sredstava obezbediće EPS i termoelektrana Kostolac.

To će, kako je istakao Škundrić, biti najveća investicija u energetici Srbije, koja će omogućiti da se proizvodni kapaciteti termoelektrane Kostolac povećaju najmanje za 450 megavata.

Glavni izvođač radova biće kompanija CMEC, a predviđeno je da domaće kompanije obave najmanje 40 odsto planiranih poslova.

Kineski ambasador: Prekretnica u odnosima

Ambasador Kine u Srbiji Vej Jinghua je rekao da će realizacija projekta obnove termoelektrane Kostolac biti prekretnica u odnosima Kine i Srbije i da postoji veliki potencijal za saradnju dve zemlje u oblasti energetike.

Direktor preduzeća Termoelektrane i kopovi Kostolac Dragomir Marković je naglasio da će novi proizvodni kapaciteti termolektrane otplatiti kredit za tu investiciju.

CMEC iz Pekinga je najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje elektoenergetske opreme i inženjeringa, a trenutno ima ugovorene poslove u inostranstvu u vrednosti 9,5 milijardi dolara. Kina je druga u svetu po snazi energetskog kapaciteta koji iznosi 850.000 megavata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.