Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2024, 16:37

Polovina energije iz hidro sektora EPS-a

Hidroelektrane Elektroprivrede Srbije nastavljaju sa odličnom proizvodnjom i u 2024. godini i ovih dana polovina proizvedene električne energije je iz hidro sektora, izjavio je danas v.d. generalnog direktora EPS Dušan Živković, posle obilaska HE "Ovčar Banja" koja obeležava 70 godina rada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Polovina energije iz hidro sektora EPS-a

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024

Polovina energije iz hidro sektora EPS-a

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao HE „Ovčar Banja“

Hidroelektrane „Elektroprivrede Srbije“ nastavljaju sa odličnom proizvodnjom i u 2024. godini, a ovih dana polovina proizvedene električne energije je iz hidro sektora – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ posle obilaska HE „Ovčar Banja“, koja obeležava 70 godina rada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Živković je istakao da su u 2024. godini HE EPS-a proizvele 2,3 miliona MWh, što je za 38 odsto više od plana i za skoro 300.000 MWh više nego u 2023.

- Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti svih naših agregata, predanom angažovanju zaposlenih i dobroj hidrologiji, prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije iz hidroelektrana. Plan je premašen za više od 40 odsto, dok je udeo hidro-zelene energije u ukupnoj proizvodnji iznosio 36,5 odsto. To je rezultat veoma dobro urađenih revitalizacija – objasnio je prvi čovek EPS-a. – Nastavljamo sa revitalizacijama, plan je da u naredne dve godine završimo revitalizaciju reverzibilne HE „Bajina Bašta“, a u pripremi su i revitalizacije „Vlasinskih“, „Bistrice“, HE „Potpeć“, kao i „Đerdapa 2“. Za sve te projekte urađena je projektna dokumentacija, a za „Vlasinske“ i „Bistricu“ su i odobrena bespovratna sredstva preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u iznosu od 16, odnosno 7,5 miliona evra. Revitalizacija hidro kapaciteta je naš prioritet, zato što osim višedecenijske pouzdanosti, revitalizacija donosi i veću snagu agregata što u konačnom ima i veći kapacitet za proizvodnju električne energije iz hidro potencijala. Svaki proizvedeni zeleni megavat-sat je višestruko koristan ne samo za EPS, već za celokupno društvo, građane i privredu Srbije.

Živković je naglasio da su HE „Ovčar Banja“ i „Međuvršje“ svojevrsni pioniri hidro sektora EPS, prve hidroelektrane sagrađene posle Drugog svetskog rata i dalje veoma pouzdane, efikasne i postižu sjajne rezultate.

Petar Domanović, direktor HE „Elektromorava“, predstavio je istorijat i veoma dobre rezultate u 2023. Godišnji plan proizvodnje premašen je za 22 odsto, a postignut je i rekord u dnevnoj proizvodnji od 411.913 kWh. On je najavio rekonstrukciju hidromehaničke opreme koja će uticati na povećanje proizvodnje u narednim godinama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.