Političari biraju partnere EPS-u

Izvor: B92, 25.Apr.2010, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari biraju partnere EPS-u

Beograd -- Gradnja dve elektrane, koja je trebalo da zaposli desetine hiljada radnika u Srbiji i obezbedi investicije od 1,6 milijardi evra, i dalje se odlaže.

Nadležni iz Vlade Srbije i Elektroprivrede su najavili da će do juna biti izabrana dva strateška partnera za gradnju elektrana u Obrenovcu i Lazarevcu, ali još nisu dobili njihove ponude. Odluka, verovatno, neće biti doneta pre jeseni.

Ukupno kašnjenje će tako dostići skoro dve godine jer je Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije pre raspisivanja spremljene tendere držala u fioci 18 meseci. Da to nije uradila, sada bi Srbija imala dva velika gradilišta, bila bi upošljena građevinska, mašinska, metalna industrija...

Kao razlozi za najnovije kašnjenje u gradnji „Kolubare B", sa dva bloka snage 350 megavata, i trećeg bloka u Termoelektrani „Nikola Tesla B" (TENT), od 700 megavata, navodi se čekanje političke odluke, iako je u toku regularan tenderski proces, i odugovlačenje stranih investitora jer im projekti nisu toliko interesantni i ima pravnih nedoumica.

Ministarstvo: Za dva meseca

U Ministarstvu energetike kažu da je razlog kašnjenja dva tendera finansijska kriza u svetu. „Vlada je obavila sve sa svoje strane, ali izgleda da novca nemaju ni najveće energetske kompanije. Očekujemo da se partneri izaberu uskoro, za oko dva meseca", navode u Ministarstvu. Prvi čovek EPS-a, međutim, nije želeo da odgovori na pitanja u kojoj je fazi trenutno tenderska procedura.

Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a, početkom decembra prošle godine rekao je da ponude za izgradnju TENT-a B3 pripremaju ČEZ, Edison i RWE, a za izgradnju „Kolubare B" samo Čez i Edison. Najavio je da će rok za dostavljanje ponuda na tenderima biti produžen do aprila ili maja 2010. godine na zahtev potencijalnih ponuđača. „Očekujemo da će strateški partneri biti izabrani do juna 2010. godine, nakon čega će uslediti ugovaranje", naveo je Marković.

Slobodan Petrović, sekretar Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije, kaže da su projekti dve elektrane dobri, i da ne treba sumnjati da je tenderska dokumentacija pripremljena kako treba. "Nezvanično se spominje da je sve odloženo za početak jeseni. Elektroprivreda je državno preduzeće, a državom upravlja Vlada Srbije pa je odluka na menadžmentu ove firme i političarima", ističe Petrović.

Očigledno da politika ponovo donosi odluke u poslovima gde bi glavnu reč trebalo da vode stručnjaci za energetiku, ekonomisti, kao što je to bio slučaj prilikom prodaje Naftne industrije Srbije. Posao političarima malo je olakšao češki Čez jer je najavio da odustaje od investicija na Balkanu, pa je u konkurenciji za gradnju „Kolubare B" ostao samo italijanski Edison. Ali kod TENT-a Italijanima „društvo" pravi nemački RWE. Obe kompanije potpisale su ugovore o saradnji sa EPS-om na različitim projektima, što je bilo predmet brojnih kritika.

Srbija nije ponudila ništa bolje nego druge zemlje, a širom Evrope, od Rumunije do Norveške, ima mnogo projekata koji stoje zbog krize. Nudimo proizvodnju električne energije na lignit, što je prilično neefikasno, prljavo, skupo, a i sam tender nije napravljen kako treba. Treba rešiti problem eksploatacije uglja, upravljanja firmom, administrativne procedure za gradnju, odrediti cenu struje koja je sada ispod tržišne. Investicije u energetiku nisu tako proste, komplikovanije su od puteva, a vidimo šta nam se dešava s tim", kaže naš sagovornik.

Na pitanje zašto je toliko investitora u startu pokazalo interesovanje, naš sagovornik navodi da je to praksa. „Svi se javljaju na sve jer hoće da znaju šta radi konkurencija. Uzeće papire koje mogu da dobiju, učestvovaće na sastancima, ali sve to ne znači da će i dati konkretnu ponudu", objašnjava sagovornik „Blica nedelje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.