Počela isključenja struje velikim potrošačima, za sada bez restrikicja za domaćinstva

Izvor: Blic, 09.Feb.2012, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela isključenja struje velikim potrošačima, za sada bez restrikicja za domaćinstva

Elektropriveda Srbije (EPS) počela je danas da primenjuje naredbu Vlade Srbije o isključenju struje industrijskim potrošačima čija potrošnja nije od vitalnog značaja za javni interes, saopštio je pomoćnik direktora EPS-a Zoran Manasijević. U oko 2.000 firmi biće isključena struja u roku od 12 do 24 sata, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Prema rečima Manasijevića, izuzetak od isključenja mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti samo privredni subjekti čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže.

Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge (toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slično) struja neće biti isključivana, navodi se u saopštenju.

Na kopovima Rudarskog basena "Kolubara" od jutros je kritično stanje, jer je zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana, naveo je Manasijević.

On je sa žaljenjem istakao da apeli najviših državnih organa i rukovodstva EPS-a nisu urodili plodom, jer je potrošnja juče, na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom ponovo porasla i dostigla nivo od 162,67 miliona kilovat - časova.

Vlada apeluje da se smanji potrošnja struje

Restrikicja struje za domaćinsta za sada neće biti, a u Vladi Srbije se nadaju da do toga neće ni doći. Vlasti međutim apeluju na građane da štede struju kako ne bi došlo do planskih isključenja zbog velike hladnoće. Za sada ima dovoljno energenata, rečeno je na Konferenciji za štampu u Vladi.

Za 24 sata, kako su najavili na konferenciji, Elektroprivreda Srbije će početi da isključuje struju preduzećima koja nisu od opšteg značaja, a ona druga neće isključivati. Spisak preduzeća će biti objavnjen na sajtu Vlade.

Na konferenciji je takođe rečeno da zbog uštede energije ali i zbog zdravlja učenika škole neće raditi ni tokom sledeće nedelje.

Istovremeno, uvoz električne energije je dostigao limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije, rekao je Manasijević, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije u uslovima proglašene vanredne situacije u zemlji.

Vlada Srbije donela je juče dluku o ograničenju isporuke električne energije određenim ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a koje nisu od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje.

Lokalnim samoupravama naloženo je da se ukine dekorativna i reklamna rasveta.

Povezane vesti: Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu otkazalo sve predstave Srbija, Hrvatska, Bugarska, i Rumunija zabranile plovidbu Dunavom Euleks preduzima mere za štednju struje na Kosovu Novi sneg i pojačan vetar otežavaju saobraćaj Kolovozi suvi, bez snega, savetuje se oprezna vožnja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.