Pad dinara odmaže privredi

Izvor: B92, 28.Jul.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad dinara odmaže privredi

Beograd -- Pad dinara uticao je i na rezultate ionako posrnule srpske privrede koja je u prošloj godini zabeležila ukupan gubitak od milijardu evra.

Najveći gubitak pretrpela su velika javna preduzeća poput Železnice i EPS-a.

Podaci Agencije za privredne registre ukazuju da mnogi, pa i država, posežu za najlakšim rešenjem - novim kreditima, koji su međutim sada skupi i koji se kad-tad moraju vratiti.

Da je prošla godina za srpsku privredu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila loša - zna se i bez zvaničnih podataka. No kada se oni detaljno analiziraju postaje jasno zašto bi mnogi želeli da 2009. što pre zaborave.

Kriza u kombinaciji sa domaćim nagomilanim problemima dovela je do toga da privreda padne na najniže moguće grane. Ukupni gubici su se udvostručili i dostigli skoro milijardu evra.

Preduzeća koja rade muku muče sa profitom, obavezama koje dospevaju, starim dugovima, likvidnošću. Jedno od rešenja na koja se najlakše odlučuje su novi krediti.

"Mi smo u 2009. dostigli da nam u izvorima finansiranja krediti iznose jednu četvrtinu", kaže Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Time sopstveni kapital pada na 36 posto, a krediti rastu na jednu četvrtinu.

"To znači da se generalno privreda finansira iz pozajmljenih izvora sredstava. Ako pri tom vidimo da posluje sa gubitkom koja ugrožava profitabilnost iz koje treba da vraćamo i nadoknađujemo cenu tog pozajmljenog kapitala, onda to sveukupno čini jednu krajnje negativnu tendenciju", kaže Stamenkovićeva.

Ako se gleda samo poslovanje tokom 2009, na prvom neslavnom mestu po gubicima je NIS, drugom Ju-Es stil, slede VIP, pančevačka Petrohemija, Zastava automobili.

No za prave podatke o onima koji su pretrpeli najveći gubitak potrebno je uzeti obaveze i probleme koji su se godinama nagomilavali.

"Železnice Srbije su godinama na prvom mestu i naravno ljubomorno ga čuvaju, na drugom mestu je NIS, zatim EPS, TENT iz Obrenovca, Zastava automobili, VIP šesti i tako dalje. Železnica ima 116 milijardi kumuliranih gubitaka, NIS je na drugom mestu, ali ima pola od toga dakle 55 milijardi", navodi Stamenkovićeva.

Veliki deo ovih gubitaša su javna preduzeća koja su ujedno i monopolisti. Ekonomski analitičari ukazuju da se država godinama ne usuđuje da ih reformiše i proda, pa tako očuvanje sadašnjeg stanja ne samo da kupuje socijalni mir već i samu sebe urušava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najbolje poslovale firme iz Vojvodine i Zlatiborskog okruga

Izvor: Capital.ba, 29.Jul.2010, 08:13

BEOGRAD, Pozitivan neto finansijski rezultat u prošloj godini iskazala su privredna društva iz svega pet okruga, a najveći pozitivan rezultat iskazala su privredna društva Zapadno-bačkog, Sremskog i Zlatiborskog okruga, objavila je Agencija za privredne registre Srbije (APRS). APRS je ovaj podatak...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.