Ove godine struja u Srbiji neće poskupeti

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 13:27

Ove godine struja u Srbiji neće poskupeti

Elektroprivreda Srbije je prošle godine postigla dobit koja će premašiti 90 milijardi dinara, a što se tiče cene struje ona ove godine neće biti povećavana.

To je izjavio za Tanjug generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković.

Ovakav rezultat u EPS-u ocenjuju kao posledicu dobrih poslovnih odluka, poboljšanja upravljanja, boljeg planiranja i realizacije zacrtanih ciljeva, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značajan doprinos dala je trgovina strujom, kao i dobra hidrologija.

"Osim finansijskih, postigli smo i dobre energetske rezultate, procenjujemo da smo energetski na nivou od 34 teravat sata, proizvodnja iz hidrosektora je izuzetna, o čemu svedoči i proizvodnja hidroelektrane "Đerdap" koja u proteklih mesec dana daje gotovo četvrtinu električne energije koju proizvodi EPS", rekao je on.

Podaci EPS-a pokazuju da su hidroelektrane u Srbiji prošle godine proizvele 34 odsto više električne energije nego 2022, što je skoro 12 odsto više od plana, i da je udeo hidro energije u ukupnoj proizvodnji dostigao 36 procenata. EPS je prošlu godinu, prema rečima direktora Živkovića, završio sa punim deponijama uglja, na kojima je oko 2,3 miliona tona, kao i sa punim akumulacijama.

To im, dodao je, stvara uslove da u narednom periodu nastave sa planiranim investicijama, a finalizacija novog termobloka Kostolac B3, instalisane snage 350 MW biće prvi zadatak u ovoj godini. Energetski radovi su završeni, probe sistema se privode kraju, a sledeći korak je sinhronizacija na mrežu.

"Što se tiče obnovljivih izvora, radi se na izgradnji vetroparka Kostolac i solarne elektrane u Kostolcu Petka, zatim na pripremnim radovima i izgradnji saobraćajnica i iskopavanju temelja za buduće vetroelektrane", rekao je sagovornik Tanjuga.

Vetropark "Kostolac" i solarna elektrana "Petka" trebalo bi da na mreži budu do kraja ove godine. Paralelno će se raditi i na pripremi za reverzibilnu hidroelektranu "Bistrica", očekuje se da se u najskorije vreme obezbedi izvor finansiranja od japanskih partnera i stvore uslove za početak izgradnje ovog skupog projekta. Boljem poslovanju i većoj konkurentnosti preduzeća u narednom periodu trebalo bi da doprinese i statusna transformacija koju je EPS doživeo prošle godine.

"Kompanija je iz javnog preduzeća prešla u akcionarsko društvo. To je novi vid poslovanja sa novim nadzornim odborom, novim funkcijama izvršnog odbora. Ona je nametnula izazov kompaniji da mora da bude konkurentnija na tržištu", rekao je Živković i dodao da bi plan transformacije trebalo da bude završen do maja.

U tom smislu već su donete i određene poslovne odluke čiji se rezultati vide a proces se, prema rečima sagovornika Tanjuga, nastavlja kroz dalju transformaciju kompanije, pravcem zelene energije, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine.

"To nameće i druge teme kao što su cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija. Pred nama je srednjoročni period transformacije kako bi EPS bio tamo gde i treba da bude, dakle uspešna evropska elektroprivreda", naglasio je on.

Kada je reč o poskupljenju električne energije, proteklih meseci je više puta rečeno da struja ove godine neće poskupeti, a Živković potvrđuje da građani mogu biti mirni jer se poskupljene ne očekuje, što je dogovoreno i sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.