Otkud minus monopolisti?

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkud minus monopolisti?

Najveća kompanija u Srbiji po svim parametrima u 2016. godini bila je Elektroprivreda Srbije, najprofitabilnija NIS, kompanija sa najboljim rejtingom je Bambi iz Požarevca, a sa najvećim ukupnim gubitkom Srbijagas, obelodanila je Agencija za privredne registre na osnovu redovnog godišnjeg izveštaja. Ukupni gubici Srbijagasa veći su od milijardu evra, s tim da je gubitak smanjen za 13 odsto u poređenju sa 2015. godinom. To javno preduzeće drugu godinu zaredom posluje pozitivno, ali je dobitak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ostvaren prošle godine za 26,8 odsto manji od dobitka u 2015. godini.

U izjavi za "Vesti", Branko Pavlović, ekonomski analitičar, objašnjava da je ogroman gubitak u Srbijagasu, akumuliran decenijama, rezultat "nenormalno velikog broja zaposlenih i vrlo loših investicija u proteklih deset godina".

- Kompanija koja ima veliki broj zaposlenih ne može pozitivno da posluje. Kad se tome dodaju nepouzdane investicije, jasno je da se dug u poslednjih deset godina množi. Na kraju kompanija ne može da plaća dugove, pa se to prebacuje na teret države. U pitanju je, dakle, dug kompanije prema državi, a to se prebacuje na grbaču naroda - kaže Pavlović.

Na toj listi gubitaša na drugom mestu je EPS Beograd, na trećem Infrastruktura Železnice, a zatim Petrohemija i Vip mobajl. Najprofitabilnija kompanija u Srbiji je NIS. I pored toga što je iskazala u 2016. godini poslovne prihode manje za 11 odsto, ova kompanija je uspela da iskaže dobitak kao na nivou 2015. i zauzme prvo mesto na listi najprofitabilnijih kompanija.

- NIS se ove godine bavio racionalizacijom troškova i smanjenjem broja radnika, te je tako broj radnika u 2016. godini smanjen za 101 zaposlenog - rekla je Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Lista najgorih preduzeća

Gubitak u 2016*

1. Železara Smederevo 135

2. JP Putevi Srbije 110

3. HIP Azotara 50

4. HIP Petrohemija 50

5. Merkur Internacional 42

(podaci u milionima evra)

Ukupni gubitak*

1. Srbijagas 1,08

2. EPS Beograd 1,02

3. Infrastruktura Železnice Srbije 0,7

4. HIP Petrohemija 0,6

5. VIP mobajl 0,5

(podaci su za 2016. u milijardama evra)

Odmah iza NIS-a na drugom mestu je Telekom, sledi Telenor, EPS i Beogradske elektrane. Na listi najprofitabilnijih je i sedam javnih preduzeća. Osim EPS-a, koji je na četvrtom mestu, na toj listi su Beogradske elektrane na petom, Jugoimport je na 10. i Pošte Srbije na 14. mestu.

Na listi najvećih kompanija na prvom mestu je EPS koji, osim što ostvaruje najveće poslovne prihode u zemlji, ima i najveću poslovnu imovinu, najveći kapital i najveći broj zaposlenih.

EPS i u 2016. godini imao je dve statusne promene, pripojeni EPS snadbevanje i izvesni deo imovine i obaveza EPS distribucije. EPS ima problem sa kratkoročnom likvidnošću, izvesni teret kreditiranja prebacuje na dobavljače, te tako naplaćuje potraživanja za 79 dana, a plaća obaveze za 128 dana.

Najveće neto gubitke u 2016. iskazala je Železara Smederevo.

- Treba imati u vidu da je prodata određena imovina tog društva, kada je izdvojen njegov zdrav deo koji je nastavio da posluje u okviru novoosnovanog društva Hestil Srbija. Pravo stanje te kompanije moći će da se vidi tek sledeće godine - rekla je Ružica Stamenković.

Drugo mesto na listi neto gubitaka zauzima JP Putevi Srbije i ono je iskazalo gubitke veće za 36,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupni gubici iznose 110 miliona evra. Na trećem mestu po neto gubicima je Azotara Pančevo, a zatim slede Petrohemija i Merkur internacional.

Nema sumnje da je za Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa, postavljenje na mesto direktora ovog javnog preduzeća bio pun pogodak, jer su mu zahvaljujući toj funkciji obezbeđena članstva u upravnim i nadzornim odborima. Svoju imovinsku kartu prvi put je Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio 2010. i tada je ona bila značajno "siromašnija".

ajatović je tada, prema pisanju "Blica", zarađivao mesečno ukupno 10.833 evra, što su za 9.166 evra manje primanja nego početkom 2017. godine. Pre sedam godina nije posedovao ni njive ni voćnjake ni vikendice, već samo dva placa, ukupne površine od oko 100 ari. Imao je jedan automobil i to marke folksvagen, motocikl, kao i kamion, koji je i danas u njegovom vlasništvu.

U septembru ove godine domaći mediji su objavili da Srbijagas nema para za nabavku gasa za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će se kratkoročnim kreditom zadužiti 30 miliona evra. Kao garanciju da će novac biti vraćen banci, firma će dati menice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.