Osam hiljada slučajeva krađe struje godišnje

Izvor: Politika, 07.Jun.2011, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam hiljada slučajeva krađe struje godišnje

EPS neće odustati od svojih potraživanja

Elektroprivreda Srbije se suočava sa dva načina neregularnog korišćenja električne energije: s neplaćanjem i sa krađom. S tim što je krađa veći problem, jer neplaćene račune je moguće naplatiti, a ukradenu struju ne. Procenjujemo pri tom da se ukrade oko četiri odsto ukupno isporučene električne energije, što je godišnji gubitak odoko 63 miliona evra.

Prošle godine smo otkrili oko osam hiljada slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krađe, ali problem je u tome što ih nije moguće sve otkriti u jednoj godini. Kada krađu otkrijemo,primenjuje se obračun kojim se utvrđuje ukradenaenergija.Na taj način se, međutim, gubitak pokriva samo delimično, a retko kad u onom iznosu koliko se struje stvarno i ukrade. Protiv otkrivenih neovlašćenih korisnika podnose se krivične prijave.Maksimalna zaprećena kazna je do tri godine zatvora, naravno uz obračun utrošene električne energije koji, ako je domaćinstvo u pitanju, u proseku iznosi stotinak pa i više hiljada dinara.

Kradljivaca struje imameđu siromašnima, ali i među bogatijima i bahatijima, tako da se ovaj vid krađe ne može dovoditi u vezu samo sa socijalnim statusom stanovništva. Otkrivamo i nove, sve sofisticiranije načine krađe.Za to treba više novca i jasno je da se radi o građanima boljeg materijalnog stanja koji pribegavaju kupovini određenih uređaja za krađu električne energije.

Najveći broj otkrivenih kradljivaca je u domaćinstvima, što je i razumljivo jer je broj domaćinstava deset puta veći nego privrednih subjekata. Opet ne može se izvući zaključak: kradu domaćinstva ne krade privreda. Ipak, struju ne kradu veliki industrijski kupci.

U slučajevima kad je otkriven neovlašćeni utrošak električne energije, u u sudskom postupku sud koristi veštake koji utvrđuju iznose ukradene struje, ali iznosi su po pravilu manji od stvarne potrošnje jer većina potrošača skloni uređaje koje su koristili (npr. TA peć).Šteta se, dakle, samo donekle nadoknađuje. I sudska praksa nije na strani EPS-a. Jer, svega oko dva odsto registrovanih nelegalnih korisnikabiva osuđeno na zatvorsku kaznu (do šest meseci, od maksimalnih tri godine), a čak 88 odsto se završi uslovnom presudom, dokse desetak odsto svede na novčano kažnjavanje. Uslovno kažnjavanje ne delujepreventivno, tako da se broj slučajeva koje otkrivamo iz godine u godinu povećava. Mi u EPS-u smatramo da bi oštrija kaznena politika bila od koristi za smanjenje krađa.

Kako se struja krade? Reći ću samo da smo do sada evidentirali 52 načina.Svi se oni u principu svode nadva: onemogućavanje ispravnog merenja raznim oštećenjima brojila ili se potrošači priključuju na mrežu bez brojila.

Kad je o neplaćanju struje reč, najpre treba navesti da najvećideo stanovništva plaća račune manje-više uredno. To se može reći za 90 odsto potrošača. Više od polovine potrošača ostvaruje popust od pet odsto zbog redovnog plaćanja. Problem je u tome što više od 70 odsto potraživanja duguje svega sedam-osam odsto, mahom bahatih domaćinstava.

Kod privrednih subjekata nesrazmera je još drastičnija: njih oko 1,5 odsto duguje 70 odsto svih nenaplaćenih potraživanja! To su uglavnom dugovanja velikih kolektiva. Naša ukupna potraživanja za neplaćenu električnu energiju su oko 70 milijardi dinara (700 miliona evra). Od toga se oko 37 milijardi odnosi na dug domaćinstava a 33 milijarde na privredu.

EPS neće odustati od ovih potraživanja. Preduzimamo sve mere da bi dug naplatili: šaljemo opomene, obustavljamo isporuke, utužujemo. Deo para se na taj način naplati, mada je nemoguće obuhvatiti sve one koji ne plaćaju, jer neki se posle isključenja zbog neplaćanja samovoljno ponovo priključe. To je krivično delo. I tu bi oštrija kaznena politika pomogla.

Kad bi dug potrošača, tih 700 miliona evra, doveli u vezu s poslovanjemEPS-aonda bismo lako izračunali koliko se novih trafo-stanica i dalekovoda tim novcem može napraviti a možda i nova elektrana sagraditi. Elektroprivreda čini zaista sve što je u njenoj moći da dug naplati. Naših 700 radnika svakodnevno je angažovano na kontroli potrošnje, a još i više na naplati.

*Pomoćnik direktora Direkcije za distribuciju električne energije EPS-a

Radovan Stanić

objavljeno: 07.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.