Opravdana polovina reklamacija za struju

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opravdana polovina reklamacija za struju

Od pristiglih 47.000 pritužbi na račune elektrodistribucije pogrešile u 50 odsto slučajeva i pogrešno očitale struju

Ne očekujem probleme sa januarskim računima za struju. Očitavanje potrošnje, koje se završava danas, vanredno je kontrolisano, a radnici elektrodistribucija koji rade na drugim poslovima prebačeni su na kontrolu očitavanja, potvrdio je juče Željko Marković, v. d. direktora „EPS snabdevanja” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja dostavlja račune građanima.

On je naglasio da su se u EPS-u potrudili da brojila kod desetak odsto kupaca po metodi slučajnog uzorka, budu ponovo prekontrolisana, pa su u okviru superkontrole strujomeri još jednom očitani.

Marković je podsetio da je stiglo 47.000 reklamacija na decembarske račune za struju. Obrađeno je oko 50 odsto pritužbi i –  uvaženo, dok je izvestan broj građana, kako je naveo, bespotrebno reklamirao račun, jer je na njima nije bilo nikakvih grešaka.

Komisija, koja je formirana da proveri ispravnost decembarskih računa za struju i ispita pritužbe na kvalitet gasa, uskoro bi trebalo da saopšti zbog čega su računi za struju bili uvećani. Upitan šta će biti s bolnicama, školama, vrtićima i drugim ustanovama koje nisu uspele da do početka ove godine potpišu ugovor s EPS-om o snabdevanju strujom, Marković kaže, da očekuje da će to uraditi do 1. marta kada je i poslednji rok za to, a ako do toga ne dođe potrošači na srednjem naponu za koje je tržište otvoreno od 1. januara ove godine moraju biti, po zakonu, isključeni.

One škole, obdaništa ili klinički centri i bolnice koji ne potpišu ugovor ni posle tog roka neće za razliku od svih ostalih ostati bez struje, ali se za njih mora naći rešenje za potpisivanje ugovora i nastavak plaćanja utrošene struje.

Aca Marković, predsednik Nadzornog odbora EPS-apotvrdio je da je doneta odluka o osnivanju firme u Sloveniji.

Ova firma biće osnovana posle dobijanja saglasnosti vlade, a radom EPS trgovanja u Sloveniji, koja je članica Evropske unije, jačaće se pozicija EPS-a na regionalnom tržištu električne energije, trgovina električnom energijom biće efikasnija uz maksimizaciju profita i smanjenje troškova snabdevanja električnom energijom u Srbiji, objasnio je Marković.

Novom firmom EPS trgovanje upravljaće se iz Srbije iz sedišta EPS-a i s obzirom na to da postoje svi usloviza trgovinustrujom, neće biti potrebe za zapošljavanje novih ljudi u Sloveniji.

Osnivanjem firme u Sloveniji EPS-u je omogućena trgovina električnom energijom u EU i time će biti veoma olakšana trgovina u regionu, a EPS će prvo početi direktnu trgovinu na berzi u Mađarskoj.

Upitan da li će biti još ovakih novih firmi EPS-a, Marković kaže, da se za sada o tome ne razmišlja.

-----------------------------------------------

Pozajmice u EPS-u po kolektivnom ugovoru

Kako nezvanično saznajemo zaposleni u EPS-u najverovatnije će dobiti pozajmice od 50.000 dinara, jer je to utvrđeno kolektivnim ugovorom i to je novac koji EPS ne zajmi ni od koga. O tome će se, kako doznajemo, još razgovarati. Reč je o sumi od oko 1,5 milijardi dinara ili oko 13 miliona evra.

Ove pare se vraćaju EPS-u i nije ovo javno preduzeće jedino koje pomaže svoje zaposlene. Tako je bilo i ranijih godina i ne vidim ništa nelogično da se ljudima ova pozajmica dodeli, kaže izvor blizak Nadzornom odboru EPS-a. Problem s davanjem pozajmica bilo bi kada se taj novac ne bi redovno vraćao. Ali pošto se pozajmica automatski odbije od plate svakom ko pozajmicu dobije, onda nema razloga da se o tome uopšte više polemiše, kaže ovaj izvor.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.