Od sutra kreću privatni izvršitelji

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra kreću privatni izvršitelji

Na udaru će se naći svi oni koji duguju za stanarine, vodu, struju, telefon, parking kazne, ali i druge neplaćene komunalne usluge

Neplaćene račune za mobilne telefone, kazne za parkiranje ili dugove za komunalne usluge naplaćivaće i privatni profesionalni izvršitelji, koji sutra stupaju na dužnost. „Elektroprivreda Srbije” juče je najavila da će koristiti njihove usluge ukoliko se ukaže potreba. S tim što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovo javno preduzeće, kako su objasnili, do sada nije često pribegavalo naplati dugova kroz izvršenje, jer je to najkomplikovaniji način namirenja potraživanja. Ažurnim opominjanjem dužnika i prekidima isporuke električne energije uspeli su da u prva tri meseca ove godine postignu naplatu struje od 91 odsto.

Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka pravnog fakulteta Union, izjavila je za Betu da stavljanje prinudne naplate dugova za komunalne usluge u isključivu nadležnost privatnih izvršitelja jeste greška i pokazatelj bezobzirnosti države prema građanima, jer u obzir nije uzeta socijalna situacija u Srbiji.

Upitana za smisao prinudne naplate dugova za komunalije od građana po svaku cenu – s obzirom na sve dublju ekonomsku krizu, obezvređivanje plata, ogromnu nezaposlenost i lošu klimu za poslovanje – Vodinelićeva je agenciji Beta rekla da je to „greška pravosudne politike”. – Taj tekst (Zakon o izvršenju i obezbeđenju) bezobziran je prema dužniku. Znam da je u ranijem zakonu dužnik bio zaštićen, ali sadašnja rešenja su skok iz jedne krajnosti u drugu. I ovaj novi zakon nosi ideološka obeležja, s tim što je nekada loš momak bio poverilac, a sada je to dužnik – istakla je Vodinelićeva.

Vansudski izvršitelji, prema novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, moći će da utvrđuju identitet stranke u postupku izvršenja, sprovode iseljenje uz asistenciju policije, prikupljaju podatke o imovinskom stanju dužnika, procenjuju vrednost pokretne i nepokretne imovine, a po potrebi je plene i prodaju, sprovode iseljenje, prikupljaju podatke o imovinskom stanju dužnika...

Upitana da li će se izvršioci prema građanima ponašati isto kao prema državi, velikim državnim preduzećima i pojedincima sa „vezama” koji komunalije godinama nisu plaćali, Vodinelićeva je odgovorila da to „niko ne garantuje”.

– Na osnovu dosadašnjeg ponašanja države, izgleda da će građani kao dužnici biti stavljeni u znatno lošiji položaj u odnosu na državu– ocenila je profesorka građanskog prava.

Vodinelićeva je ukazala da je do tridesetih godina 20. veka izvršenje sprovodila policija i da je prenošenje tih ovlašćenja na sud bilo civilizacijsko dostignuće, dok je njihovo sadašnje prenošenje na vansudske izvršioce posledica težnje da se rasterete sudovi.

To je, kako je rekla, „svetski trend, u pogledu kojeg čak postoji preporuka Saveta Evrope”, i vansudski izvršitelji „negde uspešno funkcionišu, kao u Finskoj, a negde katastrofalno, kao u Makedoniji”.

Međutim, ukazala je Vodinelićeva, Ministarstvo pravde Srbije „nije učinilo ništa da objasni građanima koje su sve nadležnosti tih izvršilaca”. Prema njenim rečima, taj institut ne mora da bude loš, „ali je problem u tome što su građani izgubili veru u pravosuđe”.

– Slažem se da treba rasteretiti sudove, ali ne po cenu da građani plate čitav ceh–rekla je Vodinelićeva, ukazujući da se po novom zakonu svi troškovi prevaljuju na građane.

Procenjuje se da u beogradskom sudu ima više od milion predmeta sa neplaćenim komunalnim i sličnim uslugama. Među tim potraživanjima ima i onih koja su stara više od 12 godina, a po Zakonu o obligacionim odnosima ona su zastarela a samim tim nenaplativa – pod uslovom da dužnik podnese prigovor o zastarelosti u roku od tri dana od trenutka kad dobije rešenje o izvršenju.

Vodinelićeva je ocenila da „Infostan” i dalje pokušava da od građana naplati zastarela potraživanja time što im nudi sporazume o vansudskom poravnanju, ali ih ne obaveštava da prihvatanjem tog sporazuma gube pravo da se pozivaju na zastarelost, na osnovu Zakona o obligacionim odnosima. –Ne podržavam neplaćanje komunalija. Ali, „Infostan” je javno preduzeće, što znači da ga svi plaćamo da radi svoj posao – da neplatiše utužuje na vreme kako potraživanja ne bi propala usled zastarelosti. „Infostan” međutim nije radio svoj posao, pa sada ide mimo Zakona o obligacionim odnosima da bi naplatio zastarele dugove, što ukazuje da pravna država ne funkcioniše – rekla je Vesna Rakić-Vodinelić.

M. U. A.

objavljeno: 30.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.