Obradović: Ponosan sam na tender za brojila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Ponosan sam na tender za brojila

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović demantovao je danas da je EPS na tenderu za takozvana "pametna brojila" radio protiv interesa domaćih preduzeća i ponovio da Elektrovojvodina neće biti ugašena.

"Ja sam radio za interes EPS-a i za interes države Srbije, ponosan sam na taj tender i to je uspešan tender", rekao je Obradović, za TV B92, komentarišući zamerke Saveta za borbu protiv korupcije, koji je ranije saopštio da je EPS u korist >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stranih, onemogućio domaća preduzeća da budu ponuđači na tom tenderu.

On je najavio da su u četiri grupe ponuda na tenderu za brojila, u njih tri prisutne domaće kompanije.

"Kako je onda moguće da smo radili protiv interesa domaćih preduzeća", zapitao je Obradović i dodao da je poštovan zakon i da je tehnička dokumentacija za taj tender rađena u saradnji sa stručnjacima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i stručnim savetnikom iz Italije koji je odobrio tehničke standarde tendera.

Govoreći o Elektrovojvodini, Obradović je ponovio da se to preduzeće neće ugasiti i da "nema govora o ukidanju radnih mesta i imovine Elektrovojvodine".

Elektrovojvodina je 100 odsto u vlasništvu EPS-a, a EPS 100 odsto u vlasništvu države Srbije, tako da je i Elektrovojvodina, koja je deo EPS-a, u vlasništvu države Srbije, a ne pokrajine Vojvodine, naglasio je Obradović.

Cilj tih reformi u EPS-u upravo je da se to javno preduzeće depolitizuje, a ne da se dodatno politizuje, rekao je Obradović, komentarišući stavove opozicionih političkih partija da se spajanjem Elektrovojvodine sa ostalim distributivnim preduzećima EPS-a u jedno preduzeće, otima imovina pokrajini Vojvodini.

On je najavio da će do sredine juna biti usvojen finansijski plan konsolidacije EPS-a, a do 1. jula prva faza korporativizacije tog preduzeća.

Sastavni deo tog finansijskog plana će biti i politika cena struje koju će EPS sprovoditi u narednom periodu, kao i politika ušteda, eventualnog smanjenja broja zaposlenih, visina naplate računa za struju, a taj plan će, istakao, je, ući u odgovarajući ugovor sa MMF-om i EBRD-om.

Direktor EPS-a je istakao da će procenat povećanja cena struje zavisiti od države, kao vlasnika EPS-a, odnosno kada Vlada Srbije tačno kaže kada će cena struje u Srbiji da dostigne tržišni nivo i kada će "EPS prestati kroz veštačku cenu struje da subvencioniše druge sektore", a EPS će se, kako je rekao, tome prilagoditi.

Kada se usvoji finansijski plan za EPS onda će se takođe detaljnije moći govoriti o kom procentu smanjenja broja zaposlenih u EPS-u je reč.

Obradović je rekao da je Međunarodni monetarni fond (MMF) tokom današnjih razgovora odao priznanje Vladi Srbije za sprovođenje korporativizacije EPS-a, kao i EPS-u za uspešan završetak zimske sezone, koja je prošla bez restrikcija struje, do kojih je moglo doći zbog štete na poplavljenom kopu u Kolubari.

EPS je, dodao je, pokazno mesto u pregovorima sa MMF-om za reforme javnog sektora.

Kada je reč o uvozu uglja, do koga je došlo zbog štete na poplavljenom kopu u Kolubari, Obradović je naglasio da nije tačno da se uz ugalj jednim delom uvozilo i blato, istakavši da " ni jedan kilogram tog uglja, koji ne zadovoljava tehničkih standarde EPS-a nije, niti će biti plaćen."

"Nikakvo blato neće biti plaćeno," rekao je on i dodao da tender za tu nabavku sproveden u skladu sa zakonom.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.