Obradović: Nisam šef svojim direktorima, u EPS 13 feuda

Izvor: Studio B, 27.Nov.2013, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nisam šef svojim direktorima, u EPS 13 feuda

Ukazujući da "u ovako formiranom EPS-u niko nema odgovornost ni za šta, što nije dobro", v.d. direktora tog preduzeća Aleksandar Obradović podseća da je Vlada pre godinu dana donela polazne osnove za reorganizaciju.

Ukoliko Ministarstvo energetike u najskorije vreme na dnevni red vlade ne stavi izmenu statuta Elektroprivrede Srbije, čime će biti ukinut upravni i imenovan nadzorni odbor, EPS do kraja godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << neće preći iz javnog u akcionarsko društvo, kaže "To nije samo puka formalnost. Bez toga EPS će nastaviti da gubi od 30 do 35 miliona evra godišnje, odnosno 100.000 evra dnevno", naveo je Obradović u intervjuu Politici.

Ukazujući da "u ovako formiranom EPS-u niko nema odgovornost ni za šta, što nije dobro", on podseća da je Vlada pre godinu dana donela polazne osnove za reorganizaciju, dodajući da "ne može da dokuči zbog čega se na tome stalo".

Obradović podseća da je Vlada donela odluku o reorganizaciji još prošle godine prema kojoj EPS više ne sme da bude javno preduzeće nego firma koja će funkcionisati po tržištnim principima.

U odluci vlade, kaže, stoji da funkcije finansijskih direktora moraju da budu korporatizovane, ali se na to čeka već godinu dana.

Prema njegovim rečima, odluka o korporativizaciji doneta je u novembru prošle godine.

"Zbog toga što nije još sprovedena ja nisam direktno šef direktorima zavisnih privrednih društava, već oni odgovaraju Upravnom odboru koji je po zakonu trebalo da bude ukinut početkom ove godine. Odgovornost mora da dobije ime i prezime, čega sada nema", kaže Obradović.

Na pitanje koliko su tu bitne partije on navodi da je "to tamni vilajet" i dodaje: "Nije ovde samo stvar u utvrđivanju odgovornosti. Moramo da postanemo efikasniji. Imate 13 feuda, 13 nezavisnih sistema."

U osvrtu na finansijsku situaciju u EPS-u, Obradović ocenjuje da je ona pre godinu dana ona "bila katastrofalna" a da je uspešnim poslovanjem, reprogramom kredita, racionalizacijom troškova i rekordnom proizvodnjom rezultat popravljen u ovoj godini za skoro 21 milijardu dinara.

"Danas se o EPS-u ne može govoriti kao o gubitašu, već o kompaniji koja je u uslovima liberalizacije uspela da zadrži 97 odsto tržišta, uz tržišnu cenu i povećanje prihoda za 2,5 milijardi dinara. EPS je spreman da ovakav uspeh ponovi i po otvaranju tržišta na srednjem naponu od 1. januara 2014.", kaže on.

Govoreći o reprogramiranju dugova, za šta rok ističe u subotu, Obradović je rekao da je sporazum o reprogramu do 25. novembra potpisalo 205.277 dužnika, od toga 193.044 domaćinstava i 12.233 iz kategorije privreda.

"Ukupno je reprogramirano 12 milijardi dinara duga, što je oko 15 odsto ukupnog duga. Dužnici koji ne izmire nagomilani dug ući će u proces prinudne naplate kod izvršitelja, a ako to ne bude moguće sledi sudski postupak", poručio je v.d. direktora EPS-a.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.